Папа у Турској позива на веће верске слободе

На почетку тродневне посете, Папу је примио  председник Турске Ердоган уз све почасти које приличе  шефу државе, да би га примио у својој новој резиденци „Белом двору“ који има 1000 соба. Папа који у Ватикану станује у гостинској соби, није се дао збунити величанственошћу двора. Његов говор пред највишим државним руководиоцима и истакнутим личностима јавног живота у председниковој резиденцији односио се и на дискриминацију хришћана у овој земљи. Истовремено је у присуству Ердогановом  истакао значај вредности слободе мишљења. Основно је да „муслимански, јудејски и хришћански грађани, како у законским одредбама, тако и у њиховом провођењу у живот уживају иста права и преузимају на себе исте дужности“, истакао је папа.

Слобода на веровање и мишљење јачала би међусобно поверење између религија и представљала би „јасни знак мира“, изјавио је папа. Европа и Блиски исток очекују такаво разматрање. Истовремено је похвалио Турку на великодушном прихвату избеглица из Сирије и Ирака. Наиме, међународна заједница имају „моралну обавезу“ с тим у вези.

Са своје стране је Ердоган критиковао све већу исламофобију у западним земљама. Тамо расте тенденција да се ислам поистовети с насиљем, тероризмом и нетолеранцијом. Многи муслимани бивају жртве мржње, препада и дискриминисања. Међутим, посета Папина Тирској за Ердогана је знак наде.

Папа Фрања је, међутим, већ на почетку својег говора разјаснио да Турску обликује не само учење пророка Мухамеда него и дело оснивача модерне државе Атартурка. „Ова земља је драгоцена сваком хришћанину како  завичајно место светога апостола Павла, који је овде основао неколико црквених општина“,  гласила је друга реченица његовог говора. Тада је указао на седам васељенских сабора, који су сви одреда одржани у данашњој Турској и на „Маријину кућу“, коју као  место поклоњења посећују хришћани и муслимани.

Пријем у Турској је био хладан, скоро одбојан. Становништво није ни примећивало да је у посети високи гост из Рима. Дуж улица као да није ни било света. Приликом поздрава пред председниковим двором били су само гардисти, новинари и шака политичара.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)