Папа вијетнамским бискупима: евангелизујте радосно

Папа Фрања је 3. марта 2018. године у Ватикану примио вијетнамске бискупе поводом њихове посетепоглавару ове Цркве ‘ad limina’. У тој земљи католици чине 8% становништва, 26 је бискупија, 3 надбискупије, преко 2.200 парохија и више од 4.000 свештеника. То је бројно стање Цркве у Вијетнаму, коју карактерише велика живост, упркос секуларизацији која додирује и тај део света.

После сусрета је бискуп Јозеф Дин Дук Дао рекао да су сви бискупи задивљени једноставношћу Светог Оца и близином коју им је исказао. Био је то сусрет попут оца и сина или међу браћом. Могли су изразити све што су хтели. Сви су бискупи изразили своје дивљење и љубав према своме поглавару који их је позвао да моле за њега.

Посебна порука папе Фрање била је: „Носите радост евангелизације Цркви у Вијетнаму“, а говорио им је о лику бискупа као пастира који има мирис оваца, наглашавајући да је то Божји мирис. Позвао их је да повећају молитву и контемплацију тражећи посебно да буду близу Богу, народу и свештеницима.

Број католика у Вијетнаму не мења се, заједнице су животне, верници и у тренуцима тешкоћа имају поверења у Бога, рекао је бискуп Јозеф Дин Дук Дао и додао: Наш је изазов да сачувамо такву веру како бисмо се одупрли световности и, као што је рекао Свети Отац, Црква у Вијетнаму мора истицатиразматрање и познавање вере.

Вијетнамска бискупска конференција затражила је од Свете столице да оснује католички универзитет. У овом тренутку постоји само теолошки факултет, јер комунистичка влада још не уважава Цркву као све друге религије, и зато не може сарађивати ​​на свим подручјима образовања,рекао је бискуп Јозеф Дин Дук Дао и истакао: Не бојимо се тешкоћа. Свети Отац нам је рекао да се не смемо плашити, већ да увек негујемо радост и поверење. Јован Павле II је рекао да је будућност Цркве у Азији, јер тамо постоји изазов на који Црква мора одговорити. Азија позива Цркву да се заузме свим снагама како би Јеванђеље било доступно свим њеним народима, нагласио је на крају бискуп Јозеф Дин Дук Дао.

Извор: Vatican news