Папин говор на Бадње вече

У говору уочи Божића Папа подсетио на злочине који се дешавају у свету. Папа Фрања је у миси на Бадње вече позвао вернике на већу емпатију према породици и пријатељима који имају проблеме. Он је додао да је свету потребно више нежности и топлине, преноси АФП.

У традиционалном обраћању на Бадње вече у Базилици Светог Петра у Ватикану, папа је упитао дали имамо храбрости да са нежношћу прихватимо тешкоће и проблеме нама блиских особа или више волимо имперсонална решења која су лишена топлоте Јеванђеља.

Поглавар Римокатоличке цркве указао је на "болест равнодушности према другима, када свако мисли само на себе и нема искреност и топлину људског односа", преноси АФП.

Он је позвао "арогантне и поносне, затворене према другима, да крену у сусрет животу са добротом и кроткошћу". Позвао је људе да допусте Богу да уђе у њихове животе и помогне им да се боре против таме и корупције.

- Божић је време да се подсетимодаје Божја порука мира јача од таме и корупције – изјавио је папа.

Он је упозорио на проблем равнодушности према другима, да свако мисли само на себе и на недостатак топлине људског односа.

Папа је позвао на мирна  Блиском истоку и успостављање дијалога у зонама сукоба – од Украјине до Нигерије, у којој је активна екстремистичка организација Боко Харам. Осудио је насиље и крвопролића и у другим местима у Африци. Највише охрабрења упутио је жртвама напада и прогона екстремиста Исламске државе, који су убили или приморали на бег шиитске муслимане, хришћане и припаднике других верских заједница у Сирији и Ираку.

- Молим Спаситеља света да погледа своју браћу и сестре у Ираку и Сирији, који предуго пате збогсукоба коме се неназире крај, и који, заједно са онима који  припадају другим етничким и верским групама, страдају због бруталног прогона – рекао је папа.

- Нека им Божић донесе наду, као и многим другим расељенима, избеглим и онима који су у егзилу, деци, одраслима и старијима, у овом региону и у читавом свету – навео је поглавар Римокатоличке Цркве.