Папина беседа пред Генералном скупштином Уједињених нација (UNO) у Њујорку

Папа позива шефове држава на праведну расподелу природних извора

Папа Фрања се у петак у свом говору пред Генералном скупштином Уједињених нација у Њујорку пред преко 120 шефова држава и премијера владе залагао за  јаче и одлучније укључивање сиромашних у друштво и за израженију социјалну правду.

Папин говор је био увод за предстојећу ”Агенду 2030” о глобалним циљевима развоја земаља. Овај скуп је био најбројнији скуп у 70-годишњој историји ове организације.

Ово је пети пут, почев од 1965. г. да један Папа говори пред члановима Генералне скупштине Уједињенихнација.

Међу присутнима су били амрички председник Барак Обама, кубански председник Раул Кастро, немачка канцелар госпођа Ангела Меркел, као и многи други високи представници Ирана, Русије, Саудијске-Арабије, Аустрије.

Одговорност за очување животне средине

Папа је истакао одговорност државника за очување животне средине, при чему је истакао паралелу између разарања Твари Божије и раздвајање човечанства на привилеговане и искључене из социјалне сфере. То су, у основи, поновљене тезе Папине најновије енциклике „Laudato Si’“ („Хваљен буди, Господе”), што је цитат првог стиха једне химне Св. Фрање Асишког.

Кључ у даљи развој види Папа у образовању. Оно је било и фундамент за остварење ”Агенде 2010” и заобнову животне средине. Владе света морају покушати све могуће да омогуће минималне материјалне идуховне основе да би се на достојанствен начин могло опстати и заснивати породицу. Тај ”апослутниминиму у материјалној области има три имемна: стан, посао и посед, а у духовној области само једно:духовна слобода која обухвата верску слободу и право на обазовање, као и грађанске слободе”.

По питању такозване ”миленијумских”, трајних циљева УН, Папа је истакао да треба што пре укинутитрговину белим робљем, сексуалну злоупотребу дечака и девојчица, проституцију, трговину дрогама иоружјем, тероризам и међународно организовани криминал.

Папаконференција УН о клими у децембру у Паризу свакако ће донети напредак

Папа је критиковао оштећену животну средину коју проузрокују људи. ”Свако оштећење животне срединезаправо је оштећење човечанства”, вели лапидарно Папа Фрања.

Папа тражи уништење атомског оружја

Папа је подстакао делегате УН на постојану борбу за мир. На поприштима конфликата као што су Срија, Украјина, Ирак, Либија, на југу Судана и на територији Африке људи постају пуки материјал у стратегијским играма политичких интересних страна. Папа је једнако оштро осудио гоњење религиозних мањина, посебно хришћана на Блиском истоку и северној Африци. Мржња и лудило рата нагнало их је у збег. УН мора бити у стању да осујети такво систематско насиље, одлучно сматра Папа Фрања.

Папа је снажно пледирао за укидање атомског оружја. Њихово постојање стоји у великом контрасту саПовељом Уједињених нација (The Charter of the United Nations). У овом контекст је Папа похвалио договорса Ираном о атомском оружју.

Бан Ки МунПапи говор је историјски

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је хвалио католичког поглавара као ”човека вере за све верскеоријентације” и додао да Папа, као што је то случај и са УН, ”из дубоког нагона помаже другима”. ОваПапина беседа улази у историјске, јер је то први пут да један Папа отвара Генералну скупштину УНО предтолико шефова држава и премијера влада. Он је захвалио Папи на његовом ангажовању у борби противклиматских промена и за достојанство човека, назвавши то ”одјекујућим гласом савести”.

После своје беседе Папа Фрања је посетио Ground Zero Memorial у Манхатну са молитвеним сећањем, уоквиру једног интеррелигиозног сусрета са јеврејским и муслиманским духовницима, на жртветерористичког напада на World Trade Center 2001. Ту је положио једну белу ружу и сусрео се саградоначелником Њујорка г. Блумбергом, са породицама пострадалих спасилаца и ватрогасних бригада на Twin Towers. Вече пре тога се папа Фрања молио за душе уснулих и повређених хаџија у масовној панициу Меки.

припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен