Папина изјава о хомосексуалности и даље изазива реаговања

Pope Francis backs civil unions for gay couples, in shift for VaticanУ Ватикану се то зацело није имало на уму: Групе хомосексуалних лобија широм света аплаудирају папи Фрањи, док су конзервативни католици огорчени. Овде неизвесност око реаговања расте из дана у дан. За сада нема званичне изјаве на ту тему, ватикански медији се по тој ствари уопште не изјашњавају.

Али шта се тачно догодило? У документарном филму америчког режисера пореклом из Русије Јевгенија Афинејевског представљеном у среду у Риму, папа Фрања заступа - јасније него икад - правну заштиту истополних парова у виду регистрованих грађанских партнерстава. „Хомосексуалци имају право да живе у породици“, рекао је поглавар Римокатоличке Цркве у једној сцени. И они су деца Божја. А онда долази пресудна реченица: „Оно што нам треба јесте закон који омогућава грађанско партнерство“.

После тога појавили су се силни наслови у многим земљама. Неки су чак остављали утисак да је највиши представник Католичке Цркве одједном постао заступник хомосексуалног начина живота. То, наравно, није случај. Али пошто за сада нема објашњења, свако може да тумачи како хоће.

Папске речи су погрешно протумачене

У међувремену, постоје критике монтаже документарног филма „Франћеско“. Папске речи су, како се каже, извучене из контекста. И заиста: испитивања показују да су главни пасуси из старијег материјала спојени испретураним редоследом. Они потичу из интервјуа који је вођен за мексичку телевизију Телевиса средином 2019. године. У њему је Папа прокоментарисао питање како родитељи треба да се носе са хомосексуалном децом. У овом контексту дошла је фраза: „Хомосексуалци имају право да живе у породици“.

Захтев за неком правном заштитом хомосексуалних парова не постоји у верзији филма која је у то време емитована у Мексику. Постоје контрадикторне изјаве о томе зашто је изостављен. Телевиса указује на то да део о регистрованим партнерствима није сматран интересантним. Фрања је рекао нешто слично годинама раније.  „Њујорк тајмс“ наводи да Ватикан није ни одобрио овај инсерт.

Оно што је сигурно јесте да је режисер Афинејевски, коме је одобрен приступ ватиканској филмској архиви, препознао експлозивност необјављеног инсерта. Са извесном драматуршком слободом, која је прилично честа у филмској индустрији, уградио ју је у свој документарни филм. Очигледно нико у Ватикану није очекивао амбивалентан одјек на ову тему.

Нови документарац је наишао на огроман одјек, не само на друштвеним мрежама. Поред пуно похвала и одобравања, све врсте карикатура рашириле су се широм света у неколико секунди. Један приказује Папу поред човека како се церека у дугиној кошуљи и Петровом наследнику ставља у уста узвик „Екце Хомо“. Друга илустрација приказује дим у дугиним бојама како се уздиже изнад Сикстинске капеле. Натпис гласи: „Annuntio vobis GAYdium magnum."

Није свима ово смешно. Многи утицајни црквени великодостојници нису вољни да дају коментаре, јер сматрају да је то дужност Ватикана. Поготово што енциклика коју је 2003. објавила Римска конгрегација за верска питања каже: „Према учењу Цркве, поштовање хомосексуалних лица ни на који начин не може водити одобравању хомосексуалног понашања или правном признавању хомосексуалних заједница.“

Један од људи који се огласио у петак био је немачки кардинал Герхард Лудвиг Милер, бивши начелник  Конгрегације за верска питања. У листу „Кориере  дела Сера“ оптужује папу Фрању да је непромишљеним изјавама изазвао „велику забуну“. Сада се каже да Папа даје благослов хомосексуалним везама, иако то није тачно. „Требало  је да буде опрезнији“, каже Милер као савет.

Ватикан се сада суочава са дилемом: ако нема разјашњења, папа Фрања ће морати очекивати да ће бити увичен у кола LGBT популације као њихов адвокат, а ако то порекне, стећи ће се осећај да 83-годишњак више није у стању да правилно одмерава своје речи.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Ракић)