Папино путовање у Свету земљу могло би започети у Јордану

Планирано Папино поклоничко путовање по Светој земљи идуће године могло  би отпочети у Јордану,  према јорданској новинској агенцији „Петра“, која се позива на ватиканског министра спољних послова надбискупа Доминика Мамбертија.  Папа цени Јордан као „земљу која уважава религијски плурализам“.  Иначе, папу су позвале у посету многе земље у том региону, међу којима и Израел и Аутономна палестинска област.  Нагађа се да би папа могао посетити и Либан током 2014. године.

Лист  „Јерусалем пост“ јавио је у четвртак да се папина посета предвиђа за 25. и 25. мај. Ускоро ће се састати ватикански тим за припрему путовања у Израел. У међувремену се у Ватикану испитује датум посете.

Повод за поклоничко путовање папино могла бити 50-годишњица историјског сусрета двају поглавара Цркава, православног патријарха васељенског Атинагоре и папе Павла VI 4. јануара 1964. г. Била је то историјски сусрет поглавара двеју Цркава од раскола 1054. године! Овога пута могло би доћи до сусрета цариградског Патријарха Вартоломеја и римског папе Фрање.

Посматрачи примећују да ће папа посетити Израел још док је у служби председника Израела Шимон Перес, који као  деведесетогодишњак напушта овај положај у јулу 2014. г.

У Јордан су путовали Јован Павле  II  2000. г. и  Бенедикт XVI 2009. године.

Извор: Катпрес