Папска богослужења о Васкрсу преносиће се преко интернета и ТВ

Услед ширења епидемије изазване вирусом корона, без преседана у историји, богослужењима која ће папа Фрања служити у време васкршњих празника у Риму неће присуствовати верници. Ово је  у суботу навече изјавила префектура Папске куће. Због међународне епидемије генерална аудијенција код Папе и молитва Ангелус такође ће се до 12. априла преносити искључиво уживо на Интернету.

У протеклих неколико година преко 100.000 верника из целога света окупило би се на Тргу светог Петра на миси на Ускрс. А у наставку  благослов „Урби ет орби“ са балкона на Тргу Светог Петра уживо је преносило око 160 телевизијских станица. Предстојатељ Цркве, која има 1,3 милијарде верника,  усвојој ускршњој поруци углавном би упутио апел за мир у свету.

Уз то, сва богослужења почев од Цветне недеље, па и на Велики петак и друге дане Велике недеље преносиће се преко ТВ канала и интернета. Верници посебно жале што не могу да на Велики петак у Колосеуму, њих десетине хиљада, у молитвеној литији  уз светлост свећа пропрате у сазерцању страдања Христова. Такође, ни холандски узгајивачи цвећа неће имати прилику да о Ускрсу украсе  Базилику Светог Петра, сам Трг светог Петра и друге објекте и просторије.

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)