Параклис светих новомученика далматинских у манастиру Крка

Благословом Епископа далматинског Г.Г. Фотија манастир Крка поред саборне Цркве светог архангела Михаила и параклиса светог Саве и светог апостола Павла добија још једно богослужбено мјесто на ком ће се узносити молитве Богу и Његовим угодницима. Епископ је благословио да се на манастирском гробљу направи мала капела која ће уједно бити и мјесто за паљење свијећа, а биће посвећена светим новомученицима далматинским који пострадаше за вјеру православну од турских времена до данас.

Рано ујутро 19. јула 2010.г. Епископ Фотије је уз саслужење игумана и братства манастира и ђакона Дајана Трифуновића осветио темеље будућег параклиса и у њих положио камен темељац и грамату са текстом:" У име Оца и Сина и Светога Духа би положен камен темељац овој Цркви у част и спомен светих новомученика далматинских за време Епископства Преосвећеног Епископа далматинског Г. Фотија године Господње 2010."

Овај мали храм је скромних димензија, али је по ријечима владике:"... по промислу Божијем ово први храм посвећен новомученицима далматинским и то баш у манастиру Крки који је центар православних Срба Далмације у сваком погледу. Међу новомученицима далматинским има и свештеника и монаха који су као народне вође први убијени и бачени у јаме испод Промине."

Извор: Епархија далматинска