Парастос епископу Мардарију Ускоковићу у Либертивилу

Парастос епископу Мардарију Ускоковићу у Либертивилу
Парастос епископу Мардарију Ускоковићу у Либертивилу
Парастос епископу Мардарију Ускоковићу у Либертивилу
Парастос епископу Мардарију Ускоковићу у Либертивилу

У манастиру Светог Саве у Либертвилу 12. децембра, након јутарње службе,  служен је парастос првом Епископу америчко-канадском Српске Патријаршије Мардарију Ускоковићу, који је сахрањен у манастирском храму.

Парастос је служио је Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин у присуству Митрополита црногорско-приморског и администратора Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохија.

У бесједи након парастоса митрополит Амфилохије је рекао да је епископ Мардарије као метеор заблистао на небу Цркве у првој половини 20. вијека. „Очевидно је да је то био човјек призвања Божијег. Ако је у једанаестој години он желио да се замонаши, то није случајна прича“, казао је владика Амфилохије.

Владика је говорио о школовању епископа Мардарија у Београду и Русији, о његовом човјекољубљу и служењу славјанофилској идеји. „Иза себе је оставио и своје завјештање Русији, једну књижицу о Христу и збирку проповиједи штампану у то вријеме у Русији. Био је проповиједник испуњен огњем духовним, а његова ријеч је била савремена и жива. Зато се и дотицала срдаца од Петрограда, Москве, широм Русије. Чак је био изабран од стране Козака да буде њихов представник на Великом московском сабору, али га је Керенски упутио овдје у Америку, гдје је већ била основана руска епархија“, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је Бог у Америци сјединио „несумњиво тројицу апостола наше Цркве и уоште православља“ – Мардарија, Севастијана Дабовића и Николаја Велимировића.

Епископ Мардарије Ускоковић, родом из Корнета у Љешанској нахији, упокојио се на јучерашњи дан 1935. године.

Манастир Светог Саве у Либертвилу саграђен је у доба велике депресије крајем 20-их и почетком 30-их година 20. вијека. Епископ Мардарије је правио велика одрицања те је у то доба настала изрека „Цркву гради умире од глади“. Изградњу је новчано помогао и Михаило Пупин. У вријеме када је саграђен, манастир је био сједиште тек основане Епархије америчко-канадске. Земљиште на коме је манастир саграђен купио је епископ Мардарије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска