Парастос Краљици Марији Карађорђевић у Лондону

Парастос Краљици Марији Карађорђевић у Лондону
Парастос Краљици Марији Карађорђевић у Лондону
Парастос Краљици Марији Карађорђевић у Лондону
Парастос Краљици Марији Карађорђевић у Лондону

У недељу 28. априла 2013.године, на празник Уласка Господа нашега Исуса Христа у Јерусалим, у цркви Светог Саве у Лондону после Св. Литургије је служен парастос покојној краљици Марији Карађорђевић.

Парастос су, по благослову надлежног епископа британско-скандинавског Доситеја, служили: протојереј-ставрофор Радомир Аћимовић, протојереј-ставрофор Милун Костић, протојереј Драган Лазић, јеромонах Стефан (Поњарац), протођакон Ђорђе Чекеревац и ђакон Ненад Поповић. Парастосу је присуствовао и протојереј-ставрофор Миленко Зебић из Бирмингама.

Парастос је обављен у присуству Њихових Краљевских Височанстава престолонаследника Александра, принцезе Катарине, принца Петра, принца Филипа, принцезе Катарине (кћери принца Томислава), принца Димитрија и принцезе Лавиније (деца принца Андреја), г. Николаса Балфура (сина Њ.К.В. принцезе Јелисавете), др Дејана Поповића, амбасадора Србије у Великој Британији, као и многих парохијана цркве Св. Саве у Лондону који су дошли да одају почаст покојној краљици Марији.

Њено Величанство покојна краљица мајка Марија преминула је 22. јуна 1961. у изгнанству у Великој Британији. Опевана је у цркви Св. Саве у Лондону, а била је сахрањена на Краљевском гробљу у близина краљевског замка Виндзор. Њени посмртни остаци су есхумирани са овог гробља у понедељак 22. априла 2013.године.

После парастоса у цркви Св. Саве, присутнима се беседом обратио старешина храма, протојереј-ставрофор Радомир Аћимовић говорећи о покојној краљици. Посебно је истакао њену љубав, бригу и помоћ српској заједници у Великој Британији после Другог светског рата, као и приликом куповине цркве Св. Саве у Лондону из које је и испраћена на пут за Србију.

Затим се присутнима обратио Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар нагласивши важност овог историјског тренутка испраћаја покојне краљице за Србију и у име краљевског дома Карађорђевића изразио захвалност свима који су помогли да се ово оствари.

Посмртни остаци Њеног Величанства краљице Марије биће пренети у Србију и почиваће у Краљевској капели Св. Андреја Првозваног на Дедињу до државне сахране 26. маја 2013. године, када ће и покојни краљ Петар II и краљица Александра  бити сахрањени у маузолеју породице Карађорђевић у цркви Св. Ђорђа на Опленцу.

протојереј Драган Лазић, Лондон

Парастос Краљици Марији Карађорђевић у Лондону