Парастос Краљу Петру I Карађорђевићу поводом 88 година од упокојења

Поводом 88 осамдесет и осам година од упокојења Краља Петра I  Kaрађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 16. августа 2009. године Свету Архијерејску Литургију, а  потом и парастос Краљу Петру, у храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу.

Епископу је саслуживало свештенство опленачког намесништва на челу са  архијерејским намесником опленачким протојерејем - ставрофором Миладином Михаиловићем.

Светој  Литургији и парастосу присуствовао је  Његово Височанство Принц Владимир Карађорђевић са породицом.

Присутнима се пригодном беседом обратио Епископ шумадијски. - Бог је дао човеку слободу, а на човеку је како ће да је искористи и употреби. Када човек злоупотреби своју слободу, он чини грех и удаљава се од Бога. Лек за то је вера, истакао је Владика.

- Само вера у Бога може нас спасти и помоћи. Св. Апостол Павле је рекао да све можемо у Христу. Човек који нема вере у Бога, лута као човек који нема светиљку у мраку, удаљује се од Бога и иде у пропаст. Вера је живи однос са Богом. Ако имамо веру у Бога имамо све, ако немамо веру у Бога немамо ништа. Ако подаримо Богу своју душу, вољу, ум и срце, ето нам и вере. Бог је тај који верује у човека и у његов преображај, али све је на човеку, јер је човек слободно биће. Праву веру имао је и Краљ Петар I јер је служио своме народу, истакао је Првојерарх шумадијски, који је верном народу представио новог ђакона тополског Остоју Пешића.

После Свете Литургије приређена је трпеза љубави у вили Карађорђевића на Опленцу.

Kраљ Петар је умро 16.августа 1921.године у Београду, а 22. августа је његово тело положено у крипту на Опленцу. Тек по завршетку гробне Цркве Карађорђевића 1930. године, његове земне остатке је Краљ Александар пренео у горњи ниво задужбине, где почивају наспрам његовог деде Вожда Карађорђа.

Извор: Епархија шумадијска