Парастос на Зејтинлику

Парастос на Зејтинлику
Парастос на Зејтинлику
Парастос на Зејтинлику
Парастос на Зејтинлику

Митроплит неапољски и старупољски г. Варнава служио је 28. септембра 2013. године на Зејтилнику у Солуну парастос погинулим српским официрима и војницима у Првом свјетском рату. Парастосу је, у својству  изасланика Владе Србије, присутвовао министар за културу г. Иван Тасовац.

Претходно је свету Литургију у спомен-капели на Зејтилнику служио игуман манастира Хилaндара архимандрит Методије, у присуству Митроплит неапољског и ставрупољски г. Варнава, министра Македоније и Тракије г. Теодора Караоглуа, изасланика Владе Републике Грчке, министра рада и социјалне политике Републике Српске г. Петра Ђокића, начелника Генералшатаба Војске Републике Грчке генерала Михаила Коцаракоса, начелника округа Централне Македоније г. Антониа Бамијаџиса, генералног конзула Србије, преставника војних, политичких и дипломатких власти као и многобројни народ.

Војничко гробље Зејтилник у западном дијелу Солуна (на путу за Лангаду) је највеће војничко гробље у Грчкој на којем је сахрањено 20.500 војника савезничких војски Антанте који су се борили на Македонском фронту у току Првог свјетског рата. Гробље је подјељено на пет цјелина према националној припадности погинулих: Француско гробље - 8.089 војника; Српско гробље - 7.500, Италијанско гробље - 3.000, Британско гробље - 1.600 и Руско гробље - 400.

Са romfea.gr преузео епископ Хризостом

Извор: Епархиај зворничко-тузланска