Парастос ослободиоцима Врања у I светском рату

Парастос ослободиоцима Врања у I светском рату
Парастос ослободиоцима Врања у I светском рату
Парастос ослободиоцима Врања у I светском рату
Парастос ослободиоцима Врања у I светском рату

Поводом обележавања деведесет и три године од ослобођења Града Врања у Првом Светском рату од окупатора (04. октобар 1918. године), Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством служио је 03. октобра 2011. године помен свим војсковођама и војницима који су положили своје животе, код спомен обележја ђенералу Петру Бојовићу. Помен је организован као део манифестације у оквиру обележавања годишњице.

Сутрадан, 04. октобра 2011. године, код Спомен-костурнице на Шапраначком гробљу у Врању, Епископ врањски Пахомије са свештенством, служио је парастос свим српским ратницима који су положили своје животе од 1912-1918. године, за ослобођење од окупатора. Служењем парастоса, подсећањем на историју страдања срспког народа у ослободилачким ратовима као и рецитовањем и певањем српских родољубивих песама ученика основних и средњих школа из Врања, обележен је централни догађај годишњице од ослобођења Града Врања.

Догађају је присуствовао велики број грађана Врања, као и градоначелник Врања господин Мирољуб Стојчић са сарадницима, представници 4. Бригаде копнене Војске Србије из Врања на челу са генералом Милосавом Симовићем, представници Полицијске Управе из Врања, чланови Удружења параплегичара из Врања, представници невладиних организација опредељених за неговање и очување традиције и чланови Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912-1918. године, из Врања и Удружења Републике Србије из Београда.

"ПРОШЛОСТ ЈЕ УЛОГ ПРЕДАКА ЗА САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ"

Извод из Завета ратника Ослободилачких ратова Србије и Црне Горе
од 1912. до 1918. године.

Драги потомци,

Будите поносни што се потомци славних предака, који у ратовима за част и слободу свог народа и своје отаџбине показаше којом се ценом брани слобода и независност. Чувајте свету успомену и поштовање према великанима наше славне прошлости.

Чувајте и сачувајте наша дела, јер смо се часно и достојанствено борили и изборили за отаџбину у којој желимо да срећно живите. Зато добро упознајте прошлост да би се боље сналазили у садашњости и боље судили својој будућности.

Сачувајте успомене и сећања на велике године српског народа од 1912. до 1918. године, у којима смо заједно са својим верним савезницима, на својој српској земљи, победили три империје. Чувајте успомене и спомен обележја.

Нека Вам отаџбина буде прва брига, јер ко нема отаџбину и слободу, као да нема ништа.

Извор: Епархија врањска