Парастоси на Крстовдан у Саборној цркви

На велики хришћански празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, 27. септембра 2009. године, у препуној Саборној цркви је служена Света Литургија, са почетком у 8:45. Након Литургије, служени су парастоси: највећем српском композитору, Стевану Стојановићу Мокрањцу и српском књазу Милошу Обреновићу. На свим богослужењима певало је Прво београдско певачко друштво (ПБПД). 

Парастос Ст. Ст. Мокрањцу се традиционално служи сваке године у Саборној цркви, у организацији Првог београдског певачког друштва, званичног хора Саборне цркве, чији је Мокрањац био диригент, композитор и хоровођа 30 година. На Крстовдан 2009. године, парастос Мокрањцу је служило братство Саборног храма, у коме је овај великан дириговао на свим богослужењима, уз одговарање хора ПБПД. Након парастоса Мокрањцу, старешина Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић, одржао је беседу пред окупљеним народом, захваљујући свима који су литургијско сабрање продужили у Саборној цркви молећи се за покој душе Стевана Мокрањца. Беседио је о значају Мокрањчевог стваралаштва за српски народ, за васцело Православље, као и за читав свет, коме је овај велики композитор представио лепоту срског народног мелоса и православне духовности. Прота Лукић је подсетио и на чињеницу да је Мокрањац завештао своје тело, гроб и читаву музичку заоставштину своме Првом београдском певачком друштву. Традиционални помен на Мокрањчевом гробу служиће се у понедељак, 28. септембра 2009. године, на Новом гробљу у Београду, са почетком у 11 часова.

Више о ПБПД и Мокрањцу можете прочитати на www.pbpd.info.

Затим је служен и парастос књазу српском, Милошу Обреновићу, чија се гробница налази уз јужни зид Саборне цркве, уз саму припрату. Парастос је организовало удружење „Време је моје право", које се бави популаризацијом културних и духовних тековина династија Немањића и Обреновића, као и заслужних Срба. Након парастоса, венце на гроб кнеза Милоша положили су припадници Војске Републике Србије.

Извор: Саборна црква