Парламентарци из 30 земаља присуствују Светој Литургији на месту где је апостол Павле проповедао

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Грчке Јероним II началствовао је светом Литургијом на празник Светог апостола Павла (према григоријанском календару) на брду Свети Пникс испред атинског Акропоља. Присуствовали су и представници Међупарламентарне скупштине Православља. Празник Светих апостола Петра  и Павла прославља се у Грчкој Православој Цркви 30. јуна.

Епископ термопилски Јован је разговарао са окупљенима о светом апостолу Павлу. Епископ је истакао да су храброст и решеност Апостола помогли да постави  темеље католичанске Цркве.

Након богослужења, Архиепископ Јероним је уручио председнику Генералне скупштине Међупарламентарне скупштине Православља Сергеју Попову највише одликовање Грчке Цркве – Крст Светог Дионисија Ареопагита.

Брдо Пникс, или брдо Ареопаг, јесте огољено брдо испред улаза у Акропољ у центру Атине. Овде је Апостол Павле одржао свој чувени говор о „непознатом Богу“ наведен у Делима апостолским. У подножју брда има једна бронзана плоча на којој је текст (на грчком) те проповеди апостола Павла.

Извор: Pravoslavie.ru