Парохија Пољске Православне Цркве добила део моштију Светих Козме и Дамјана из манастира Зочиште

Једна од парохија Пољске Православне Цркве у граду Биалисток у сјеверно - источној Пољској добила је дио моштију светих бесребреника Козме и Дамјана из манастира Зочиште. Идеја о даровању моштију појавила се када је 2007. године настојатељ манастира Зочиште, о. Петар, посјетио Пољску. Том приликом он је најмлађој парохији у Биалистоку поклонио икону светих Врача. Благословом епископа Рашко-призренског Г. Артемија свете мошти су дароване Пољској Цркви, а отац Михаил Циквин из парохије св. Јована у Биалистоку донио је мошти са Косова.

Манастир светих бесребреника Козме и Дамјана налази се у селу Зочиште, 5 км источно од Ораховца. Ктитор манастира није познат нити се тачно зна када је он саграђен, али се први пут помиње у повељи светог краља Стефана Дечанског 1327. године. Највеће духовно благо манастира су чудотворне мошти светих бесребреника Козме и Дамјана. Велики је број исцјељења у овој светињи молитвама светих Врача.

Након завршетка рата 1999. године припадници ОВК су до темеља сравнили ову древну светињу у којој су и многи Албанци налазили помоћ и утјеху Божију, а чудотворне мошти светих Врача пренијете су у манастир Сопоћани.

Монаси су се у Зочиште вратили 2004. године и успјели да обнове манастир. Један дио средстава обезбиједили су и православни вјерници из Пољске. На дан светих Врача 2007. године владика Артемије је са свештенством освештао обновљени манастир Зочиште.

Извор: Светигора