Пасхално вечерње у Крагујевцу

Епископ шумадијски Г. Јован служио је 4. априла 2010. године Пасхално вечерње, у Саборном храму у Крагујевцу. Преосвећеном Владици Јовану саслуживали су свештеници крагујевачких намесништава. Том приликом прочитано је Јеванђеље на различитим језицима. Осим савременог српског Јеванђеље је читано на грчком, латинском, енглеском и француском.

Вечерње богослужење је протекло у нарочитој духовној радости. Врхунац ове радости је био за време Пасхалних стихира када је Преосвећени владика поздрављао своју духовну паству сверадосним васкршњим поздравом: Христос воскресе, на који су верници приступајући у реду да целивају крст, Јеванђеље и икону Васкрсења одговарали: Ваистину воскресе!

Након вечерње службе, а са благословом Владике Јована, окупљенима се у храму обратио ректор крагујевачке Богословије „Свети Јован Златоусти" протојереј-ставрофор Зоран Крстић. Он је говорио о значају догађаја Христовог Васкрсења у животу хришћана, нарочито указујући на посебност ове вечерње службе на Васкрс - читање Јеванђеља на различитим језицима. Говорећи о овој посебности он је указао да нас она подсећа на то зашто је Христос разапет и због чега је васкрсао и да је радосна порука Јеванђеља упућена свим народима у свим крајевима света.

Радост ове светле вечери продужена је у новом Епархијском двору за трпезом љубави.

Извор: Епархија шумадијска - јереј Зран Врбашки