Патријарх александријски у мароканској престоници Рабат

Патријарх александријски у мароканској престоници Рабат
Патријарх александријски у мароканској престоници Рабат
Патријарх александријски у мароканској престоници Рабат
Патријарх александријски у мароканској престоници Рабат

У понедељак 23. марта 2015., Његово Блаженство Теодор II, Папа и Патријарх александријски и све Африке наставио је своју пастирску посету Мароку у престоници Рабату. Ујутро, заједно са својом пратњом, он је посетио Маузолеј Мухамеда V, где је према локалним обичајима положио ловоров венац на гробове Краљева Мухамеда V и Хасана II.

Он је онда примио у амбасадорској резиденцији грчког амбасадора Платона Алексиоса Хацимихалиса у посету министра верских и исламских послова (Хабуса) г. Ахмеда Туфиканда, и министра културе Мухамеда Амине Сбинија. Са овим високим члановима мароканске владе разговарао је у веома срдачној атмосфери, о стварима од заједничког интереса, и представио је историју и дела Патријаршије током векова. На званичном ручку били су присутни сви амбасадори православних земаља у Мароку, католички надбискуп Монсињор Винсент Ландел и Главни рабин Рабата Јозеф Израел.

Поподне он је отишао у Краљевску палату где га је примио премијер ове земље Абделилах Бенкиране. Разговор је вођен у веома срдачној и топлој атмосфери. У име Краља премијер је поздравио поглавара Православне Цркве Афричког континента и похвалио је филантропско и мултикултурно присуство Православне Патријаршије широм Африке. Он је истакао да такође у Краљевини Мароко под заштитом Бога и под управом Краља, Мароканци се крећу у оквирима слободе вероисповести и поштују људе све три монотеистичке религије и народе различитих култура. Његово Блаженство је изразио захвалност на дочеку и у име Његовог Краљевског Височанства. Обојица су дошли до заједничког закључка о неопходности молитве свих за распростирањем мира Божијег и за отпор екстремизму, који се у последње време раширио и у Европи и у Африци.

Његово Блаженство је наставио посету руској православној цркви Васкрсења Господњег, где је топло дочекан, а дечији хор је појао песме и химне као и сви верни који су били присутни у цркви.

Дан се окончао посетом амбасадорској резиденцији амбасадора Русије Валерија Ворофјева. Ту су били присутни амбасадори Египта Ахмед Гамал ел Дин и Грчке Платон Алексиос Хацималис, локални Митрополит и чланови Патријархове пратње.

Извор: Алекандријска Патријаршија