Патријарх бугарски Неофит посетио Фанар

Патријарх бугарски Неофит посетио Фанар
Патријарх бугарски Неофит посетио Фанар
Патријарх бугарски Неофит посетио Фанар
Патријарх бугарски Неофит посетио Фанар

Његова Светост Патријарх васељенски Патријарх Вартоломеј примио је у петак 20. септембра 2013. године на Фанару Његово Блаженство Патријарха софијског и све Бугарске Неофита. Пријему су присуствовали чланови Светог Синода и архијереји при Васељенском трону.

Ово је прва званична мирна посета Патријарха бугарског једној помесној Православној Цркви након његовог избора ове године, на основу уобичајене праксе новоизабраних православних поглавара.  После посете Патријарха Неофита Фанару поподне, уследила је доксологија у патријаршијској цркви Светог Георгија. Касније је приређен свечани ручак у Васељенској Патријаршији, што је претходило пријему бугарске делегације у Престоној дворани. Мирна посета бугарског Патријарха завршена је у понедељак увече, 3. септембра 2013.

Делегацију Патријарха Неофита сачињавали су Митрополит САД, Канаде и Аустралије Јосиф, Митрополит доростолски Амвросије, Епископ стовски Наум, Епископ знепољски Јоан, архимандрит Дионисије и други.

Тродневна посета Патријарха бугарског обухватала је: званичне разговоре вођене  између представника Васељенске и Бугарске Патријаршије, посету светињама Мајке Цркве константинопољске, саслужење са Његовом Све-Светошћу и члановима Светог Синода у патријаршијској цркви Светог Георгија, посету бугарској цркви Светог Стефана у кварту Фанар и концерт у цркви Свете Ирине, као и концерт у Богословији у Халки.

Извор: Васељенска патријаршија