Патријарх Етиопске Цркве допутовао у Москву

Патријарх Етиопске Цркве допутовао у Москву
Патријарх Етиопске Цркве допутовао у Москву
Патријарх Етиопске Цркве допутовао у Москву
Патријарх Етиопске Цркве допутовао у Москву

На позив Патријарха московског и све Русије Кирила, 15. маја 2018. године у званичну посету овој Светој Цркви допутовао је патријарх-латоликос Етиопије Абуна Матеј. Ово је први пут да предстојатељ Етиопске Цркве долази у посету Москви после свог избора на патријарашки престо у марту 2013. године. Последњи Патријарх ове Цркве који је био у посети Руској Цркви био је патријарх Абуна Павле (1996. године). У пратњи Патријарха Етиопске (дохалкидонске) Цркве налазе се архиепископ Западног Харареа, епископ Јужног Хондера, епископ Јужног Ома, као и патријархов лични секретар и лекар.

На аеродрому је високе госте дочекао митрополит волоколамски Иларион  заједно са етиопским амбасадором у Руској Федерацији, службеницима Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије и други.

За ову посету је речено да жели продубити историјско пријатељство народа Русије и Етиопије. Висока етиопска делегација боравиће у Русији до 20. маја. Предвиђен је сусрет са Свјатејшим патријархом Кирилом, затим пријем код високих државних руководилаца, посета високим црквено-просветним установама, храмовима и манастирима Москве и Подмосковља.

***

Етиопска Црква се налази у породици древних источних или дохалкидонских Цркава, заједно са Коптском, Еритрејском, Јерменском Апостолском, Сиријском Ортодоксном и Маланкарском Црквом. Своју аутокефалију је стекла 1959. године до када је била аутономна под Коптском Патријаршијом.

Данас је Етиопска Црква не само једна од највећих Цркава дохалкидонског предања, него и Црква која има највише хришћанских парохија у свету. Број верних је већи од 65 милиона, организована је не само у Етиопији него и у дијаспори, посебно у САД и Канади.

Хришћанство је дошло у Етиопију већ у 1. веку када је у тим областима проповедао апостол Филип.

Пријатељски односи између Руске Православне Цркве и Етиопске Цркве успостављени су у другој половини 20. века и доводе се у везу са старешином Руске духовне мисије у Јерусалиму, архимандритом Порфиријем (Успенским), који је прикупио врло богат материјал о историји и вероучењу, богослужењу и обичајима етиопских хришћана. Године 1888. висока црквена делегација из Етиопије присуствовала је у Кијеву свечаностима поводом 900-годишњице крштења Руса. А 1895. године етиопски цар Менелик II примио је у свом двору духовну мисију из Русије. Године 1896. делегација из Адис Абебе, коју су сачињавали архијереји и клирици Етиопске Цркве, присуствовала је  у Москви крунисању последњег руског цара Николаја II.

Најинтензивнији црквени контакти остварени су између 1950. и 1980. године, захваљујући привенствено напорима председника ОСЦО Московске Патријаршије митрополита лењинградско-новгородског Никодима. Од тог времена дошло је до размене званичних делегација, а на том нивоу уређено је студирање етиопских студената у високошколским установама Московске Патријаршије.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)