„Патријарх“ Филарет хиротонисао два архијереја

Филарет Денисенко и његова „Кијевска Патријаршија“ (КП), на чијем челу је скоро 30 година, били су заокупљени овог викенда хиротонишући  два нова „епископа“ који су управо били изабрани на Помесном сабору КП у четвртак 20. јуна 2019.године.

„Почасни патријарх“ је стално говорио откако је Цариградска Патријаршија дала „Православној Цркви Украјине" (ПЦУ) томос о аутокефалности у јануару 2019.г. да КП и даље постоји. Он је, штавише, изјављивао да не постоји нека нова Црква, иако је с цариградске тачке гледишта КП нужно распуштена пре децембарског „сабора уједињења“.

Филарет је прошлог месеца појачао своју реторику, изражавајући своје велико разочарење томосом, својом улогом у ПЦУ, и начином на који он верује да су га „Митрополит“ Епифаније Думенко и бивши председник Петро Порошенко преварили. На крају, постало је извесно да Филарет неће остати у ПЦУ, а у четвртак је КП званично обновљена одржавањем Помесног сабора у Кијеву.

Тој новој „Цркви“ коју је Константинопољ створио у децембру, требало је само шест месеци да изазове нови раскол, иако бројчано малој, са само још три јерарха ПЦУ који су остали лојални Филарету. Занимљиво је да су сва три архијереја управљала епархијама изван Украјине, парохијама које су према томосу требало да буду под јурисдикцијом Цариграда, остављајући архијереје без епархија како би се испунили прописи томоса.

У суботу 22. јуна 2019. Филарет и „архиепископ“ белгородски и обојански Јоасаф „хиротонисали“  су јеромонаха Јова Зеленског за "епископа" Харкова и Богодухова, како је Јоасаф написао на својој Фејсбук страници.

А јуче су Филарет и Јоасаф савршили још једно „посвећење“, овај пут архимандрита Андреја Марутсака „епископа“ Василковског, како је Јоасаф поново известио на Фејсбуку. Обе „хиротоније” обављене су у катедрали Светог Владимира у Кијеву.

Сходно одлуци Сабора од четвртка, Филарет је обећао да ће свака покрајина Украјине имати архијереја КП.

У међувремену, „ПЦУ“ није губила време, па је донела одлуку о забрани њиховог вршења богослужења у ПЦУ, не признајући њихове хиротоније. Штавише, и пре хиротније  Епифаније је издао указ којим оптужује Марутсака за активности чији је циљ цепање Цркве, као и покушај да стане на чело  његовог манастира у Кијеву, „позивајући га на потпуно и истинско покајање“.

Пре него што је Марутсак био „хиротонисан", Филарет је издао указ којим је Макарије Папиш разрешен као игуман манастира св. Теодосија с тим да га замењује Марутсак, јер је братство било тражило да се придружи ПЦУ, преноси ББС.

Говорећи за ББС, Марутсак је оптужио братство за насилно заузимање манастира, изјављујући да КП још увек постоји, и да манастир припада њој. Насупрот томе, Макарије Папиш је изјавио да КП више не постоји, те да су стога све уредбе које су донесене у његово име нелегитимне.

Извор: Orthochristina (са енглеског Инфо служба СПЦ)