Патријарх Илија предлаже оснивање богословије где почивају мошти Светог Максима Исповедника

Тбилиси, 26. октобар 2017. – Његова Светост грузијски Католикос- Патријарх Илија II носи се мишљу да подигне богословску школу и хотел у месту Лехкуми на северозападу Грузије, где почивају мошти Светог Максима Исповедника, како би се повећао број страних туриста и поклоника који долазе на поклоњење светињама у овом месту.

„Мало има духовних личности које су оставиле тако неизбрисив траг на хришћански свет какав је оставио свети Максим Исповедник“, рекао је Његова Светост у једној ТВ емисији.

Мошти Светог Максима обретене су у Грузији 2010. године. Њихова аутентичност је потврђена након неколико година анализе и објављена на Петој међународној богословској конференцији одржаној у Тбилисију 2015. године, која је окупила научнике, истраживаче и црквене личности из Србије, Грчке, Русије, Уједињеног Краљевства и Аустралије који су поднели излагања о животу и раду Светог Максима Исповедника (око 580. до 662. г.; светкује се августа 13/26).

Светог Максима је прогонио византијски цар Константин II, и он буде прогнан са два ученика у Западну Грузију где је сахрањен у граду Цагреј, обласном центру историјског Лехкумија.

Извор: OrthoChristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)