Патријарх Иринеј позвао српски народ да сачува веру

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј позвао је српски народ да сачува вјеру, јер је она највеће злато и богатство.

"Ко има веру, љубав и наду у Господа Бога - најбогатији је човек, не само у овом времену, већ у свим временима и свим световима", рекао је Патријарх српски Г. Иринеј у поздравној бесједи у манастиру Веселиње код Гламоча.

Патријарх је позвао српски народ да се угледа на новомученике гламочке, који пострадаше само зато што су Срби православне вјере, као и на безброј других светих мученика, како би заслужио благослов Божији и Царство Небеско као што су га они заслужили.

Патријарх Иринеј је поручио родитељима и мајкама српског рода да надомјесте рађањем дјеце имена оних новомученика који почивају на светим мјестима: - На тај начин српски родитељи ће наследити земљу светих мученика, да остану и живе на њој, као и да се врате они који су је силом напустили и дођу на прагове својих отаца, а не да бораве и умиру у белом свету", нагласио је Патријарх српски, благословивши данашњи дан и ктитора који је помогао у изградњи крипте манастира Веселиње.

Његово Преосвештенство Владика бихаћко-петровачки Г. Хризостом изразио је захвалност Његовој Светости на посјети вјековној српској земљи и освештању манастира и крипте у којој су положене мошти 806 лица српске националности које су мучки убиле усташе у Другом свјетском рату на подручју општине Гламоч. Владика је напоменуо да је страдао укупно 1.381 Србин гламочког краја, али да све кости још нису извађене из масовних гробница.

Начелник општине Гламоч Радован Марковић нагласио је да је долазак Патријарха српског Г. Иринеја историјски догађај за све Србе овог краја, али и све оне који живе у Републици Српској и Федерацији БиХ. "Патријарх нам доноси поруке мира, љубави, толеранције, што нам је неопходно у овом времену. У Гламочу тренутно живи око 2.500 Срба, зато позивам све да се врате на своја вјековна огњишта и да стварамо боље услове генерацијама које долазе", рекао је Марковић.

Посјети патријарха Иринеја Гламочу присуствовало је неколико хиљада грађана из читаве Босне и Херцеговине, као и представници јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и Федерације.

Патријарх Иринеј освештао је данас спомен-храм гламочких новомученика и служио свету литургију у манастиру Веселиње код Гламоча уз саслужење више Епископа Српске Православне Цркве.

Извор: Срна