Патријарх Иринеј примио представнике Јеврејске заједнице Србије и Исламске заједнице Србије

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас, 22. јуна 2011. године, г. Исака Асиела, рабина београдског, и г. Мухамеда Јусуфспахића, муфтију србијанског. Разговор је вођен на тему стечених знања и утисака након тронедељног боравка у Сједињеним Америчким Државама на Програму под називом „Улога религије у решавању социјалних питања у САД" који је трајао од 9. до 28. маја у више америчких градова (Вашингтон, Филаделфија, Солт Лејк Сити, Далас, Акрон и Њу Јорк).

У једночасовном разговору изнете су многе теме везане за проблеме приликом решавања социјалних проблема код нас, као и примене неких од модела које је Програм обухватио. Такође договорене су и конкретне акције које би требале да афирмишу читаво друштво у Републици Србији, а у вези са јасним и гласним објављивањем непролазних вредности здраве породице, здравог школства, здравих медија, здравих односа међу свима и у свему, који су предуслов за успешно функционисање свих сегмената друштва.

У том смислу, неопходно је подсетити грађане Србије на тековине и вредности које се у потпуности поклапају и слажу, како код Јевреја, тако и Хришћана и Муслимана, а које могу донети само добра свима који овде живе, без обзира на њихову припадност некој од наведених верских заједница или одређеност уопште. Тим пре, што је током више претходних деценија вера била сматрана негативним фактором развоја друштва, и бивала је експлицитно забрањивана и прогоњена, а и данас постоји тенденција да се верске заједнице прозову и прогласе одговорнима за многе проблеме који би требали да се решавају најпре на неком вишем нивоу.

Такође, Његова Светост се сложио да је неопходно обезбедити слободу сахрањивања посмртних остатака чланова Исламске заједнице на београдским и другим гробљима, на посебно обележеном и одвојеном делу, уз слободу неометаног обављања молитвеног правила.

Полазници Програма одржаног у САД су били и Имам др г. Аднан Ахмеди у име Исламске заједнице Прешева, г. Драшко Ђеновић у име "Христове цркве", новинар Форума 18 који прати стање верских слобода широм света. У име Српске Православне Цркве, учешће на Програму је узео ђакон Александар Секулић из Канцеларије Његове Светости Патријарха српског.

Програм je организовао и финансирао Стејт Департмент.

Доставио: ђакон Александар Секулић