Патријарх Иринеј: Свети Сава нас је повео путем ка Богу

Риједак је догађај да Српски Патријарх посјети неко мјесто. Тај Благослов и ту срећу ових дана имала је Источна Босна. На позив Његовог Високопреосвештенства митрополита Николаја, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј се са радошћу одазвао са жељом да посјети ову многонапаћену епархију. Након манастира Добруна у четвртак је патријарх Иринеј посјетио и Фочу, гдје је дошао да увелича славу Богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи, а самим тим и да обиђе како студенте тако и богослове Богословију Светог Петра Дабробосанског.

Обраћајући се бројним православним вјерницима у Фочи Партријарх српски Иринеј је рекао да благословени српски народ у БиХ носи Бога у срцу своме, да носи Христа у души својој и да се окупља и сабира око својих светих храмова. -То су чинили наши преци, свети Немањићи и њихови потомци. Дај Боже да и ми то чинимо и у нашем времену и да се на тај начин покажемо достојним следбеницима њиховим, не само по имену него и по вери и љубави њиховој, поручио је православним верницима Његова светост патријарх српски господин Иринеј.

Патријарх Иринеј је овом приликом служио свету Архијерејску литургију, поводом крсне славе Богословског факултета, Светог Василија Острошког. Он је у Фочу дошао из манастира Добруна код Вишеграда у пратњи митрополита дабробосанског Николаја, епископа: банатског Никанора, осјечко-пољског Лукијана и моравичког Антонија, а дочекани су од великог броја монаха, свештеника и народа тог краја.

Патријарха је, у име Православног богословског факултета који у Фочи дјелује од 1994. године, дочекао декан Борис Брајовић, који је истакао да је његов долазак долазак највећи догађај не само за Фочу, него и за цијелу Републику Српску. Патријарх је, потом, служио свету Архијерејску литургију у храму, подигнутом у кругу ове високошколске институције, уз саслужење више архијереја и свештенства Српске православне цркве.

Након одслужене Архијерејске литургије, у својој бесједи он је подсјетио да цијели православни народ слави Светог Василија Острошког и да нема ниједног континента на кугли земаљској, а да нема храма посвећеног овом светитељу и чудотворцу, нагласивши да „он и данас чини света и божанска чудесна дела". -Господ Бог је нашем народу много дао, дао је све ово што видимо, али највећи његов дар су свети људи који су Бога носили и који су сијали божански мир и благодат - истакао је Патријарх Иринеј, додавши да је такве људе Господ слао у временима кад су били најпотребнији српском народу.

Подсјетивши на вријеме кад се српски народ нашао на раскрсници којим, на Исток или на Запад, Патријарх Иринеј је рекао да се у том судбоносном тренутку појавио у нашој историји свети Сава, „који нам је отворио пут Богу, Христу, који је заувек наш народ окренуо ка Истоку".

-Тако је оживела латинска изрека "Свјетлост је са Истока" - рекао је Патријарх Иринеј. Његова светост је додао да су Срби у историји страдали због своје православне вјере, али да је то страдање у овом свијету привремено и кратко јер Господ награђује вјечном бесмртном славом. -У другом судбоносном времену кад смо се налазили између две судбоносне пропаганде, римске и османлијске, када је наш народ трпео и страдао због свог имена и вере, многи су се поколебали и променили и веру и име. За њих један велики њихов књижевник каже да су се нашли између неба и земље, из свог су народа изашли, а они којима су пришли нису их никада срцем прихватили и остали су да висе између неба и земље - нагласио је Патријарх српски.

Он је у својој бесједи подсјетио да се у том тешком времену страшног зулума јавио свети Василије Острошки који је истину православну проповиједао ријечима и због тога је много пострадао. -Данас је Острог место ходочашћа и поколоњења, не само за православне већ и за неправославне. Он је мали српски Јерусалим. Многе је задржао да не скрену на правог пута. И у нашем времену послао је једног великог човека чију духовну величину још не увиђамо, али ће будућност открити колика је та личност. То је велики владика жички Николај - подсјетио је Патријарх Иринеј, наводећи да Срби могу да буду поносни јер су страдални народ, али народ који је страдао за истину и правду, што је неисцрпно богатство и снага пред Богом.

Патријарх Иринеј је подсјетио да су многи и у протеклом рату на овим просторима страдали само зато што су били Срби и православне вјере, и то у страшним мукама. Након литије око храма, Патријарх српски Иринеј обавио је чин ломљења славског колача. У оквиру посјете Републици Српској и Фочи Његова светост благословио је почетак радова на реконструкцији зграде, коју је за потребе Богословског факултета у Фочи прошле године купила Влада Републике Српске. Он је истакао да је образовање стварање лика људског који има образ, част и поштење.

Обраћајући се присутнима министар просвјете и културе Републике Српске, Антон Касиповић је рекао да је ова зграда кућа знања, науке и добре намјере, истакавши ријешеност Владе Српске да учини додатне напоре како би се сви радови на њеној реконструкцији и уређењу завршили у планираном року, до 1. октобра ове године.

У пратњи више хиљада грађана Фоче и вјерника из околних мјеста Републике Српске, Србије и Црне Горе, патријарх је посјетио храм у изградњи посвећен Светом Сави и био пријатно изненађен динамиком радова на њему, да би потом написао посвету на Јеванђељу у храму. У великом садржају своје посјете, Патријарх Иринеј је присуствовао и академији, која се на овај дан сваке године одржава на Богословском факултету, у част светог Василија Острошког. За трпезом љубави, начелник општине Фоча Здравко Крсмановић уручио је Патријарху Иринеју Повељу града Фоче.

Свим овим садржајима присуствовало је много еминентних личности из духовног, политичког и културног живота, као што су Предсјеник Републике Српске Милорад Додик, многобројни министри, начелници сусједних и многи други.

У свом обраћању Предсједник Додик је информисао Његову светост патријарха српског Иринеја да власт Републике Српске има веома добру сарадњу са СПЦ и да сматра да је веома важно јачати Цркву, јер је она један од најважнијих елемената српског православног идентитета. - У том погледу имали смо заједничке пројекте и програме које смо реализовали у епархијама и са свештенством. Нешто што желимо да учинимо у будућности на том плану је да на овом добром примјеру у Фочи, широм Српске, развијемо образовне установе које ће бити под покровитељством и управљањем СПЦ - најавио је Додик, додавши да власти Републике Српске желе да на важним мјестима отворе српске православне гимназије, које би могле да приме и школују дјецу на средњошколском нивоу, које би дале снажан печат ономе што је већ била традиција на овим просторима, која је прекинута за вријеме комунизма.

Да напоменемо да је током академије промовисан 41 свршени теолог православних теолошких наука у Фочи. Дипломе свршеним теолозима уручио је Митар Новаковић, ректор Универзитета Источно Сарајево у чијем саставу дјелује и Православни богословски факултет. Сагледавајући овај дивни догађај гдје су вјерујући народ, као и монаштво и свештенство овог краја доживјели духовну радост и прихватио поруке и савјете свог патријарха.

Посјета Патријарха Иринеја митрополији дабробосанској изазвала је велико интересовање и код великог броја медијских кућа, који су у својим извјештајима пренијели добар дио догађаја везаних за боравак Његове светости.

Текст: Славко Хелета, "Дабар" Добрун
Фотографије: Драго Тодоровић, Владимир Пантовић

Извор: Митрополија дабробосанска