Патријарх Иринеј уручио орден митрополиту Николају

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије на Сокоцу и Високопреосвећеном Митрополиту дабробосанском г. Николају уручио орден Светог краља Милутина, за који је рекао да је симбол љубави и захвалности за све што је Митрополит учинио у животу.

Орден Светог краља Милутина Српска Православна Црква је додијелила Митрополиту дабробосанском г. Николају за његов дјелотворни, плодоносни четрдесетогодишњи архипастирски рад на пољу црквене мисије и просвјете, као и на пољу градитељства и обнове светиња и богословских установа наше Свете Цркве. Патријарх Иринеј је у обраћању приликом додјеле ордена истакао да га радује што му је пружена прилика да испоштује одлуку Светог Архијерејског Синода и уручи признање митрополиту Николају.

- Од првог дана његове службе у нашој Цркви прихватао се велике дужности и све што му је Црква повјеравала обављао је на најбољи начин, истакао је патријарх Иринеј. Патријарх је у бесједи подсјетио на све што је до сада митрополит Николај учинио за Српску Православну Цркву.

- Још као професор Богословије био је душа Богословије и свих наших богослова. Када је отворена Богословија у Крки отац Николај је све што му је Бог дао ставио у службу школе, ученика, своје Цркве и то је обавио на најбољи начин, рекао је Патријарх српски.

Према његовим ријечима, у Аустралији је, када је изабран да буде Епископ у тој далекој земљи, све приводио најбољем путу и циљу, а као Епископ далматински учинио је најбоље што је могао у том времену.

- И овде је као Митрополит урадио све на најбољи начин, славу Божју и на добро и радост своје Цркве и свог народа. Све то имајући у виду, Црква му је осим других одликовања, додијелила и овај орден, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је подсјетио присутне да је краљ Милутин, који је подигао и обновио највише цркава и оставио добра дјела у то вријеме, добар примјер свима.

- Његов примјер следио је митрополит Николај, љубећи свој народ и Цркву, а Господа изнад и прије свега. Као симбол захвалности, Црква је додијелила ово високо одликовање са жељом да дуго поживи и дуго слави Господа, на радост Божју и добро и радост народа, нагласио је Његова Светост.

Митрополит Николај захвалио је за одликовање, 23. које су му додијелиле Црква и државне институције.

Извор: rtrs.tv, Срна