Патријарх јерусалимски: Надамо се и молимо се да статус Свете Софије буде очуван

Јерусалимски патријарх Теофил изјавио је 8. јула 2020. године следеће везано за oчување статуса цркве Свете Софије:

Са највећом збиљом изражавамо забринутост због недавних позива неких чланова турске владе да се тренутни статус Аја Софије измени из музеја у џамију.

Ова величанствена грађевина византијске цркве, која плени светом до данас, има историју која се протеже дубље у хришћанству него што је њен настанак у 6. веку. Током нараштаја ова област и њени житељи су пролазили кроз изазовна времена која су оставила болна сећања. Међутим, на част Турске је то да је готово 100 година Аја Софија сматрана музејом и тако одржаван извесни ниво неутралности овог места. Услед овога, људи из целог света и из свих религија и вера могу да уживају у њеном духовном, архитектонском и историјском сјају...

Аја Софија и данас је симбол толеранције. Неки могу пронаћи духовно освежење унутар њених зидова, други могу бити инспирисани њеним завештањем људском достигнућу, а други  могу сагледавати појединачне призме њеног зрачења...  Она је, без сумње, увек била намењена надахњивању страхопоштовања и величања Свемогућег Бога.

Као чувари свештеног наслеђа у Јерусалиму и Светој земљи, скоро 2000 година без прекида, у земљи у којој три аврамовске вере полажу једнаке захтеве, снажно истичемо да толерантност промовише мир и међусобно поштовање, док ставови искључивости промовишу сукоб и огорченост. Надамо се и молимо за добро свих људи добре воље и за Турску као нацију која има потенцијал да утиче на сав наш регион на путу напредовања и међусобног саживота, да се садашњи статус Аја Софије поштује и очува.

Теофил III
Патријарх јерусалимски

Извор: Јерусалимска Патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)