Патријарх јерусалимски осуђује вређање ислама и насиље у Француској

Patriarch of Jerusalem condemns insults to Islam and violence in FranceПатријарх јерусалимски Теофил III, председавајући Савета првојерараха Цркава Свете Земље, осудио је несрећни след догађаја у Француској, који су започели вређањем ислама и часног пророка Мухамеда, а праћен злочином убиства учитеља на рукама троје ученика као одмазда за увреде, које су покренуле серију несрећних злочина који су циљали недужне муслиманске цивиле.

У изјави својој изјави Патријарх је нагласио  да са великом забринутошћу прати стање поларизације које је произашло из следа догађаја у Француској. Нагласио је своју осуду вређања исламске вере истом снагом осуде као и када би увреда погодила било коју од других монотеистичких религија. Патријарх Светога града осудио је сва дела насиља која су усмерена на оне који имају различита мишљења или верска убеђења, апелујући на то да цивилизовани дијалог буде једини начин интеракције у циљу смањења интелектуалних и идеолошких непоразума између различитих религија и идеологија.

Патријарх Теофил III је позвао сав свет да за узор имају на уму хармонију између муслимана и хришћана Свете земље, на обема обалама реке Јордана, јер су људи овде вековима живели у мирном братству, љубави и саживоту у добрим и лошим временима. Закључио је своју изјаву рекавши: „Молимо се Свемогућем Богу да овековечи благодат љубави и братства и спаси човечанство од куга, ратова и неслоге“.

Извор: Јерусалимска Патријаршија