Патријарх Кирил началствоваће освећењем цркве Светог Сергија Радоњешког у Царском Селу

Његова Светост Патријарх московски и све Русије началствоваће 8. децембра 2014. године освећењем цркве Светог Сергија Радоњешког у богословском и просветном центру у богословско-образовном центру Царског Села, извештава Синодско информативно одељење.

Ова свечаност биће главни догађај на затварању годишњице сверуске прославе 700-годишњице „Игумана руских земаља“. Патријарх ће новоосвећеном храму подарити кивот с честицима моштију Светог Сергија.

Овај свечани догађај 8. децембра обухватиће:

·        освећење цркве преподобног Сергија Радоњешког у богословско- просветном центру у Царском Селу;

·        Откривање споменика Светог Сергија, игумана Радоњежа;

·        Отварање богословског-просветног центра у Царском Селу: креативне радионице и Музеј другог пешадијског пука Царског Величанства са изложбом „Стражари - пешадинци у служби отаџбине“.

·        откривање и освећење спомен-плоча са именима пешадинаца 2. пешадијског пука Царског Села Његовог Царског Величанства,  хероја Првог светског рата.

Уважени  гости, међу којима и Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске Федерације и председник одбора тутора цркве Светог Сергија Радоњешког такође ће учествовати у прослави.

***

Историјска позадина

Црква Светог Сергија Радоњешког саграђена је за војнике Гарде 2. пешадијског пука стрељачког батаљона Царског Села (1910) 1904. године. Заштитник војне подјединице био је Велики Војвода Сергеј Александрович (1857-1905), син цара Александра II.

Од тренутка њеног оснивања црква је постала споменик херојским пешадинцима: међу онима који су сахрањени у њеној крипти су и градитељи ове цркве, заповедник батаљона генерал-мајор Сергеј Иванович Кутепов (1853-1905), као и неки официри пука који су убијени током Првог светског рата. Сала за вежбање и складиште оружја овог пука једном се налазила у истој згради са црквом.

Године 1921. црква је затворена, њен спољашњи изглед је нарушен, а звоник је срушен. Између 1990. и 2000. године у цркви се налазила ауто-школа и један кафић.

Године 2012. црква је званично враћена Руској Православној Цркви. Рад на ентеријеру и обнови цркве је уступљен фирми „БалтСтрој“.

На њену 110-годишњицу црква Светог Сергија Радоњешког је реконструисана при богословском-просветном центру у Царском Селу. При овом центру налази се креативне радионице и музеј 2. пешадијског пука Царског Села Његовог Царског Величанства.

Извор: Pravoslavie.ru