Патријарх Кирил осветио обновљени Успенски саборни храм у Лондону

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил осветио је обновљени Успенски саборни храм у Лондону. На улазу у храм Свјатејши је осветио фреску са ликом Пресвете Богородице на западном зиду, као и звона која ће касније бити подигнута на звоник. На Божанској Литургији Сверуском Патријарху су саслуживали многи архијереји, како Руске, тако и других помесних Православних Цркава, међу којима и Епископ источноамерички Иринеј, док се у олтару налазио Митрополит диоклијски Калист (Васељенска Патријаршија).

Богослужило се на црквенословенском и енглеском језику. Певао је хор Петроградске митрополије под управом Ј. А. Герасимова, као и хор Успенског саборног храма у Лондону под упрвом К.А. Катрајушкина. За време причастна у олтару је дошло до сусрета Свјатејшег Патријарха с принцом Мајклом од Кента. Предстојатељ свете Руске Цркве је заблагодарио принцу на присуствовању богослужењу и напоменуо му да односи руског и енглеског народа имају дугу историју.

Сверуског Патријарха је поздравио надлежни сурошки митрополит Јелисеј који је истакао и то да се под чврстом руком Предстојатеља ове Цркве назидава народ Божји не само у границама отаџбине, него и по „свим канонским пределима наше Цркве“. На дар свом Поглавару уручио је патријарашки жезал. Проповед је држао Свјатејши Патријарх Кирил.

Према Патриархиа.ру Информативна служба СПЦ