Патријарх Кирил поздравио грађане Украјине на дан Крштења историјске Русије

На празник равноапостолног великог кнеза Владимира, који је Дан крштења историјске Русије, 28. јула 2020. године, на ТВ „120 Украјина“ одржан је међународни телефорум „Народи. Дан крштења историјске Русије“. У оквиру овог телефорума житељима Украјине празник је честитао патријарх московски и све Русије Кирил. Свјатејши је, између осталог, поручио:

„Кнез Владимир није само крстио народ, он је био преносилац хришћанских истина, он је био учитељ. Некада у гресима погружен владар, преобратио се у мудрог наставника свога народа, у проповедника речи Божанске истине. Стога, кнеза Владимира називамо Дивним сунцем. Не због тога што је он био дивног изгледа, како неки кажу, а можда је такав и био, него зато што је постао такав душом, да је, слично сунцу, у великој мери осветлио животни пут других људи. Дан Крштења историјске Русије представља сећање, у првом реду, на тај огроман догађај у историји наших народа...“

 У наставку је Свјатејши говорио о гресима људским којих је последица и ова пандемија, и додао: „Нашу веру људи не треба да  тек  на уснама исповедају као неку идеју, него она треба да је основица нашег живота. Актуелизација вере, претварање у живот тих великих истина којима смо научени Јеванђељем, јесте залог реалног и аутентичног човечанског напретка, који хоћу да Вам пожелим“.

 Извор: Patriarchia.ru (са енглеског Информативна служба СПЦ)