Патријарх Кирил позвао народ Молдавије да чува православну вјеру

Патријарх Кирил позвао народ Молдавије да чува православну вјеру

Патријарх Московски и све Русије Кирил позвао је народ Молдавије да чува своју вјерност Православној Цркви.

„Препород народа који живе на територијама које се налазе под духовном бригом Руске Цркве, везујемо за препород вјере“, казао је Патријарх у понедељак 10. октобра, обраћајући се стотинама вјерних после освећења храма Куркјевског манастира, надомак Кишињева, главног града Молдавије, гдје се Његова Светост налази у пастирској посјети.

“Ми говоримо нашим савременицима: научите да вјеру и молитву комбинујете са образовањем, радом, науком, и тада нећете понављати грешке прошлости, грешке оних који су сада свједоци духовне пустоши и трагичне кризе људске личности у напредним земљама“, рекао је он.

Патријарх је подсјетио да је Молдавија доживјела „тешке године испитивања, заједно са цијелом Црквом прошавши период богоборства“, али православна вјера није била поколебана.

Он је житељима Молдавије пожелио да буду свјесни Божијег присуства у свом животу, да би њихова вјера била „жива и снажна“.

Патријарх је био у пратњи предсједника Молдавије Маријана Лупуа, бившег предсједника Владимира Воронина и митрополита Кишињевског и све Молдавије Владимира.

Касније истог дана, Његова Светост је посјетио Онколошки институт у Кишињеву, коме је поклонио икону Пресвете Богородице „Свецарице“ и савремену медицинску опрему.

Претходног дана, у недељу 9. октобра, на дан светог Јована Богослова, Патријарх је служио Литургију на централном тргу у Кишињеву. Након службе, поздрављајући предстојатеља Руске Православне Цркве, митрополит Владимир је говорио о данашњем стању Цркве у Молдавији. У последњих 20 година, по његовим ријечима, отворено је 1100 нових парохија (укупно у земљи има око 1300 парохија), подигнуто и обновљено је 42 манастира и 8 скитова. У овом периоду митрополит Владимир је лично рукоположио 1174 свештеника. Отворено је 8 духовних школа, објављено око 500 богослужбених књига. У скоро сваком селу има црква, и у свакој цркви свештеник и појац. Основе Православља предају се у 800 школа. Правславни хришћани данас, по Митрополитовим ријечима, чине 90-93% становништва Молдавије. На сваких пола милиона житеља долази један епископ, а на 1800-2000 житеља – један свештеник.

Православна Црква Молдавије је аутономна Црква у саставу Московске Патријаршије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска