Патријарх московски и све Русије Кирил примио делегацију Цариградске Патријаршије

Јуче, 24. јула 2013. године, у Патријарашкој резиденцији у Москви уприличен је пријем делегације Цариградске Патријаршије код Патријарха московског и све Русије Кирила

Делегацију су сачињавали: Митрополит француски Емануил, Епископ синопски Атинагора, главни секретар Свештеног Синода Цариградске Патријаршије архимандрит Вартоломеј (Самарас), велики јерокирикс, директор Патријаршијске библиотеке архимандрит Висарион (Комзиас). Са стране Руске Цркве у разговорима су учествовали Митрополит волоколамски Иларион, руководилац управе Московске Патријаршије по заграничним питањима Архиепископ јегоревски Марко, протојереји Николај Балашов и Игор Јакимчук и други.

„Радује нас што учествујете у нашој свеопштој прослави. За нас она има велики значај, као и за вас,“ казао је Патријарх Кирил поздрављајући госте. Приметио је да се ове године прославља не само 1025 година од примања хришћанства, него и још једна значајан догађај: 1150 година од када је Свети патријарх Фотије упутио равноапостолну браћу Кирила и Методија на мисионарски рад у словенске земље, међу којима и на територију данашње Русије. Први хришћани су се појавили у Русији као плод те мисије. У то време пада крштење кијевских кнезова Асколда и Дира, који су били пошли у поход на  Цариград, па се милошћу Божјом напад претворио у склапање мира и у потоње крштење тих кнезова; и мада су касније пагани превладали, живот хришћана, макар и у малим размерама, настављен је у кијевској Русији.“

„Уследио је по важности и последицама огромни чин великога кнеза Владимира, који је лично примио хришћанство и иницирао крштење свег руског народа. Тај догађај је имао велики цивилизацијски значај, довео је до измирења између Византинаца и Руса, ојачао и проширио источну православну цивилизацију,“ рекао је Свјатејши Кирил.

Патријарх руски је заблагодарио на пажњи коју је Свјатејши Патријарх цариградски Вартоломеј указао овој прослави. „Наравно, ми веома жалимо што он лично није могао присуствовати, али нас радује што је одабрао такву  достојну делегацију с Вашим Високопреосвештенством на челу која ће представљати Васељенску Патријаршију на овим свечаностима,“ казао је Његова Светост Кирил обраћајући се Митрополиту француском Емануилу.

Митрополит Емануил је изразио радост поводом учешћа на свечаностима у част 1025-годишњице крштења Русије. „Ви сте поменули везе које нас спајају, и те везе су истински освештане,“ посведочио је Митрополит. Те везе спајају Мајку-Цркву с некадашњом Ћерком, а данас Сестром, и премда се може претпоставити да је пупак већ пререзан, то најмање значи да те везе нису остале до данашњих времена. Наше Цркве су преживљавале како тренутке величанства и славе, тако и тешке тренутке кроз историју. Међу нама су свагда владали односи љубави и дух разумевања.“

Подсетивши на историјски сусрет поглавара Цариградске и Руске Цркве у Кијеву пре пет година, Митрополит Емануил је изразио мишљење: „Рекао бих да су, захваљујући том сусрету, отворене нове двери за узајамне односе међу нашим Црквама“. „За мене сте веома близак човек; не могу Вас назвати својим братом, већ Вас називам својим оцем“ – наставио је цариградски високи јерарх. „Веома Вас уважавамо и волимо и признајемо Вашу особиту улогу у животу Православне Цркве“.

„Рекао бих да се наша сарадња не одвија на језику дипломатије, него  на језику истине. И на том основу можемо се трудити даље у решавању различитих тешких питања која настају,“ уверен је гост. Међу тим питањима је припрема Свеправославног сабора, а и друге теме међусобних односа и међуправославне сарадње.

Изразивши жаљење што Свјатејши Патријарх Вартоломеј из здравствених разлога није могао допутовати на славља, митрополит Емануил је казао: „Он тим мање није изразио интересовање за овај празнични догађај; он је упутио нас као представнике Васељенске Патријаршије на свечаности Руске Православне Цркве. Нама је стало да се међу нама настави добра сарадња како бисмо могли и убудуће решавати питања која нам се постављају.“

У наставку братског и искреног разговора размотрен је велики круг питања опште православне сарадње, међуконфесионалних односа, а и међусобних црквених односа.

Патријарх Кирил је одликовао високе госте орденом Светог равноапостолног кнеза Владимира. Патријарх је, уз то, замолио Митрополита Емануила и његову пратњу да Његовој Светости Вартоломеју пренесу изразе његове искрене љубави, пожелевши му добро здравље, бодрост и мудрост у остваривању свога високог служења на које га је позвао Господ.

Служба за комуникације Московске Патријаршије

Патријарх московски и све Русије Кирил примио делегацију Цариградске Патријаршије
Патријарх московски и све Русије Кирил примио делегацију Цариградске Патријаршије
Патријарх московски и све Русије Кирил примио делегацију Цариградске Патријаршије
Патријарх московски и све Русије Кирил примио делегацију Цариградске Патријаршије