Патријарх Кирил примио државног секретара Свете Столице

Патријарх Кирил примио државног секретара Свете Столице
Патријарх Кирил примио државног секретара Свете Столице
Патријарх Кирил примио државног секретара Свете Столице
Патријарх Кирил примио државног секретара Свете Столице

У Патријаршијској и синодској резиденцији у манастиру Светог Данила у Москви Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је 22. августа 2017. г. државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина.

У име Римокатоличке Цркве разговорима су присуствовали надбискуп Селестино Миљоре, апостолски нунције у Руској Федерацији; монсињор Висвалдас Кулбокас из Државног секретаријата Свете Столице; и монсињор Ервин Ленгел, први секретар Апостолске нунцијатуре у Русији.

У име Московске Патријаршије састанку су присуствовали Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије; архимандрит Филарет (Булеков), потпредседник овог Одељења; јерођакон Стефан (Игумнов), секретар ОСЦО за међухришћанске односе; и о. Алексеј Дикарев, службеник Секретаријата ОСЦО за међухришћанске односе.

Поздравивши високог госта, Патријарх Кирил је истакао да је прва званична посета ватиканског државног секретара Русији знак „напретка у односима између Руске Федерације и Ватикана“.

„Нама је још веће задовољство што  примећујемо  даљи развој наших међуцрквених односа“, рекао је Патријарх и нагласио да је значајан подстицај за неговање сарадње између Руске Православне Цркве и Свете Столице настао  од његовог састанка са папом Фрањом у Хавани.

Према речима патријарха Кирила, доношење светих моштију Светог Николаја Чудотворца из Италије у Русију најзначајнији је од свих недавних догађаја. Наиме, од 21. маја до 28. јула 2017, у периоду када су мошти Светог Николе боравиле у Русији, преко 2.3 милиона људи дошло је да их целива, приметио је Његова Светост.

Предстојатељ Руске Цркве је такође истакао да су током састанка у Хавани он и папа Фрања изразили солидарност са хришћанима на Блиском истоку и у Северној Африци где су хришћани жртве прогона.

Како је Предстојатељ Руске Цркве подсетио, убрзо после састанка у Хавани, у априлу 2016. г. заједничка Радна група, састављена од представника Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве, посетила је Либан и Сирију.

Патријарх Кирил и кардинал Паролин разговарали су и о ситуацији у Украјини. Како је истакао Патријарх, Црква мора постати чинилац помирења и  не сме бити  укључена у сукоб. Према његовим речима, ово је начело којег се држи Украјинска Православна Црква Московске Патријаршије.

Ватикански државни секретар је пренео поздраве папе Фрање Предстојатељу  РПЦ и изразио наду у даљи развитак односа између двеју Цркава.

Кардинал Паролин се сложио са Патријархом да је састанак у Хавани отворио врата новој страници историје односа ових двеју Цркава, и са своје стране је истакао солидарност обеју Цркава у вези дешавања на Блиском истоку.

По питању стања у Украјини, представник Свете Столице је истакао да тамошње Цркве треба да очувају и ојачају своју миротворачку улогу, чинећи све да се успостави  мир и грађански склад у земљи.

Извор: Московска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)