Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха

Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха
Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха
Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха
Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха

На празник Вазнесења Господњег, 17. маја 2018. године, по завршетку Божанске Литургије патријарх московски и све Русије Кирил примио је предстојатеља Етиопске Цркве, патријарха- католикоса Абуну Матију.

Патријарх Кирил је подсетио да је први пут он посетио ову далеку афричку земљу 1971. године када је у Адис Абеби одржано заседање Централног одбора Светског савета Цркава. Патријарх је истакао своје лично интересовање за живот Етиопске Цркве и да је настојао да се почев од 70-година прошлог века на руским богословским школама образују етиопски студенти. Говорећи о ситуацији у Северној Африци и на Блиском истоку и о положајима тамошњих хришћанских заједнциа, Патријарх је констатовао да је сасвим очигледно да у том региону света највише страдају хришћани, међу којима и верници Етиопске Цркве; цео свет се потресао када је телевизија објављивала извештаје о терористичким нападима на хришћане Етиопске Цркве у априлу 2015. године на обали Средоземног мора у Либији, док су само неколико месеци касније овде мученички страдали верници Коптске Цркве.

Свјатејши Патријарх Кирил је изразио убеђење да у верским заједницама постоји моћан миротворачки потенцијал и да тај потенцијал данас треба упослити. Он је додао да све хришћанске Црве и заједнице треба да удруже напоре у сузбијању тероризма, а посебно геноцида над хришћанским заједницама у великом броју земаља.

Током разговора Свјатејши је додирнуо тему богословског дијалога између Православне Цркве и древних Источних (дохалкидонских) Цркава који се сасвим успешно развијао у другој половини прошлог века и да се последњих година покушава освежити такав дијалог. Поред дијалога који се води преко Међуправославне комисије, Московска Патријаршија води и билатералне дијалоге са појединим оријенталним Црквама када је такође могуће обрадити постојеће проблеме у односима Цркава и друштва,размотрити питања социјалног рада и дијаконије, разменити мишљења о мисионарењу итд. У том циљу је Патријарх предложио да се продубе контакти међу богословским академијама.

Патријарх-католикос Абуна Матијас је изразио заинтересованост за развијање сарадње на просветном плану. „Много наших етиопских студената школовано је у Вашим високошколским установама. Неки од њих су постали епископи, архиепископи и данас пастирствују у Етиопији“, истакао је он.

Етиопски Патријарх је говорио и о стању хришћана у Африци: „Екстремисти нападају на храмове, упропашћују наше наслеђе. Терористи убијају људе, и то не само хришћане, но и муслимане који не желе да се држе њихове идеологије“. „Треба да сав свет ради на решењу проблема тероризма, и у том смислу хришћани треба да показују солидарност...“

На пријему који је приредио митрополит волоколамски Иларион речено је да је неопходно примати што више етиопских студената и да ту стоји на располагању Факултет за постдипломске и докторске студије, где, како је рекао Високопреосвећени, студирају кандидати из Грчке, Србије, Јапана, Сирије и других држава.

У наставку је Абуна Матеј изнео укратко историју Цркве у Етиопији, где је 65% становника исповедају хришћанство и додао да данас у Етиопској Цркви има 63 епархије, око 500.000 свештеника који служе у 45.000 храмова. У овој држави је гарантована слобода вероисповести.

Иначе, разговорима су присуствовали професори и студенти овог Факултета.

Извор: Московска Патријаршија (са руског Инфо служба СПЦ)

Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха
Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха
Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха
Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха