Патријарх Кирил примио митрополита Саву

Свјатјејши патријарх Кирил примио је 5. децембра 2017. Његово Блаженство митрополита варшавског и све Пољске Саву, кога је пратио архиепископ бељски Григорије. Сверуски Патријарх је између осталог рекао „... Под Вашим руководством јача и развија се православље у Пољској. Када су ове године преминули владика Јеремија и владика Симон, са којима смо били повезани дугим спонама саслуживања и пријатељства, то спомињемо молитвено њихов одлазак ка Господу, изражавајући наду да ће нови нараштаји епископа Пољске Цркве достојно продужити дело сведочења Православља о Пољској Земљи.“

Патријарх је споменуо и чињеницу да је током 2017. у храму Христа Спаситеља, а такође и у Петрограду, Јекатеринбургу, Иркутску са великим успехом приређивана фото изложба „Слике православља. Пољска,“ која приказује светиње Пољске Православне Цркве, њено свештенство и верне.

Свјатејши је такође поменуо да је почетни пастирски пут патријарха Тихона, изабраног на патријарашки престо 1917, био уско повезан са Пољском. Наиме, 1892. године будући првојерарх био је инспектор, а затим и ректор Холмске духовне семинарије, налазио се и на челу Научног савета Холмско-варшавске епархије. А од 1897. био је хиротонисан за Епископа љубљинског, викара Холмско-варшавске епархије. „Отуда садашња свечаност пружа још већи значај свеукупној историји наших православних Цркава и духовном старању о нашим православним народима,“ истакао је предстојатељ Руске Цркве.

Са своје стране је предстојатељ Пољске Православне Цркве срдачно захвалио на позиву да учествује на овим свечаностима. У наставку су додирнута питања размене студената духовних школа Руске и Пољске Цркве и организације рада са младима.

Патријарх је притом нагласио да су Московска и Петроградска духовна академија акредитоване и да су у могућности да се на њима бране кандидатске и докторске дисартације и тако стиче степен кандидата или доктора теологије. Предстојатељ Пољске Цркве је изразио заинтересованост за даље развијање сарадње омладина двеју Цркава. Он је притом истакао да ова Црква сваке године организује васкршње поклоничко путовање за младе, на које је позвао и православну омладину из Русије, а које ће се уприличити у мају идуће године.

Извор: Московска Патријаршија