Патријарх Кирил примио патријарха Данила

Патријарх Кирил примио патријарха Данила
Патријарх Кирил примио патријарха Данила
Патријарх Кирил примио патријарха Данила
Патријарх Кирил примио патријарха Данила

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се са Његовим Блаженством Патријархом румунским г. Данилом у патријаршијској резиденцији у Светоданиловском манастиру. Поглавар Румунске Православне Цркве налазио се у пратњи Митрополита трговиштанског Нифона, протојереја Михила Тице, протојереја Стефана Абабеја, оца Евгенија Роготија и архиђакона Максима Тифуа.

Са стране Московске Патријаршије пријему су присуствовали су Митрополит волоколамски Иларион, протојереј Николај Балашов, протојереј Игор Јакимчук и протојереј Владимир Александров.

Патријарси су разговарали о ситуацији у Украјини, посебно о питању зацељења раскола. Патријарх Кирил је исказао захвалност свим помесним Православним Црквама и лично поглавару Румунске Цркве на њиховој подршци канонској Украјинској Цркви и на високом нивоу билатералне сарадње у многим областима.

Његова Светост је такође изразио уверење да ће заједничка прослава посвећена стогодишњици обнове Патријаршије у Руској Православној Цркви допринети даљој консолидацији свеправославног општења, сарадње и јединства.

У своје име, Његово Блаженство Патријарх румунски Данило захвалио је Његовој Светости на сусрету и рекао је да је радостан што учествује у прослави стогодишњице. -Руска Православна Црква пружа  пример како је немогуће Цркву уништити, јер ако је Црква разапета, онда је чека њено васкрсење, рекао је Његово Блаженство и наставио: -Стога постајемо храбрији у продужавању нашег рада, јер се суочавамо са многим изазовима савременог друштва.

Октобра 2017. патријарх Кирил је посетио Румунску Православну Цркви. Током њиховог сусрета предстојатељи су разговарали између осталог и о проблему секуларизације друштва и о кризи породице.

Патријарх Данило је високу вредновао социјални рад Руске Цркве и лично Његове Светости Патријарха г. Кирила. У разговорима је споменута и даља сарадња двеју Цркава у коју спада и размена студената и друге теме међусобних односа.

На крају, обе стране су разменили поклоне. Патријарх Кирил је даривао пригодни комплет панагија поводом годишњице, као и слику на којој су осликани руски патријарси и спомен медаљон јубилеја „У сећање на стогодишњицу патријаршије у Руској Православној Цркви“.

Митрополит Нифон је добио примерак панагије с ликом Светог Тихона и спомен медаљон јубилеја. Други чланови румунске делегације добили су медаљоне јубилеја.

Патријарх Данило је даривао Патријарху руском комплет евхаристијских утвари и фото албум посвећен посети патријарха Кирила Румунији у октобру 2017. године.

Извор: Руска Православна Црква (Одељење за спољне црквене односе –ОСЦО) (превод – Инфо-служба СПЦ)