Патријарх Кирил примио Вилијама Френклин Грејама, председника Евангелистичког удружења Били Грејам

  Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је 28. октобра 2015. Вилијама Френклин Грејама, председника Евангелистичког удружења Били Грејам.

Њима су се на састанку, који је одржан у патријаршијској и синодској резиденцији у Даниловском манастиру у Москви, придружили г. Виктор Хам, потпредседник овог Удружења, и архимандрит Филарет (Булеков), потпредседник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије.

„Овде је почетком 90-тих било много мисионара различите врсте, међу којима и из западних земаља. Они су гледали да преобрате православне у своју веру, и ми смо били нервозни по питању нашег односа са западним хришћанима. Сећам се састанка мога претходника, Патријарха Алексија II, са Вашим оцем,“ рекао је поглавар Руске Православне Цркве обраћајући се госту.

„Патријарх Алексије II казивао му је о тешкој ситуацији у Русији и о непријатним осећањима која је искусила Руска Црква због понашања ове лажне браће. И Ваш отац је рекао да Удружење Били Грејам не би никад  изабрало овакав пут осим развијања допбрих односа са Руском Православном Црквом. Ово обећање се обистинило.“

Његова Светост Патријарх Кирил је са задовољством приметио добре односе између Руске Православне Цркве и Евангелистичког удружења Били Грејам, поменувши са захвалношћу заједнички рад на дотурању хуманитарне помоћи избеглицама из Украјине.

Свјатјејши је дотакао и тему духовних основа савремене западне цивилизације. „Руска Православна Црква је била активна у развијању односа за западним хришћанима чак и током „хладног рата“. Ми смо живели у тешким условима у држави у којој је атеистичка идеологија била преовлађујућа, и сматрали смо да је западна цивилизација хришћанска. Високо смо ценили слободу хришћанских Цркава на Западу и њихов утицај на јавни живот. За нас су западни хришћани били као браћа и сестре. Они су били наши савезници.

„Сматрамо да смо заједничкима залагањима успели да утичемо на промене политичке климе у односима Совјетског Савеза са Западом. Наши односи су се заснивали на разумевању наше припадности једној и истој хришћанској цивилизацији и нашег исповедања заједничких хришћанских моралних вредности.“

„Међутим – рекао је са жаљењем поглавар Руске Цркве - духовни и верски живот на Западу последњих година пролази кроз радикалне промене. Западна цивилизација и западне земље престале су да идентификују себе са хришћанском традицијом и прихватили су појимање друштва у којем хришћанске моралне вредности не треба да буду доминантне. И онда, законодавна решења су прихваћена у многим земљама, међу којима и САД, где се допуштају истополни бракови, који се изједначују са природним браком који нам је Господ дао у заповести. Људи који неће да прихвате ова решења, могу да се суоче са репресијама. Данас, хришћани који се држе важности хришћанских моралних вредности, постају исповедници вере јер живе под различитим врстама притисака, међу којима и масовних медија.“

Његова Светост Патријарх Кирил је приметио да Евангелистичко удружење Били Грејам смело исповеда своју веру и брани хришћанске вредности. „Ово нам даје знак наде: постоје људи међу западним хришћанима који су нама слични у етичким начелима, делећи их са Руском Православном Црквом;“ рекао је Патријарх и подсетио своје слушаоце да је Московска Патријаршија суспендовала све контакте и дијалог са хришћанским Црквама и заједницама у којима се склапају истополни бракови у цркви и чак рукополажу људи нетрадиционалних сексуалних оријентација за свештенике и епископе. На пример, ми смо раскинули контакте са Епископалном Црквом у САД, али их одржавамо са Англиканском Црквом у Северној Америци која остаје верна хришћанским етичким вредностима...“

Вилијам Френклин Грејам је пренео поздраве од свог оца, преч. др Билија Грејама, поглавару Руске Православне Цркве иизјавио је да му је велика част што се састао са Његовом Светошћу и захвалио му што је подигао свој глас у име истине у свету који доживљава морални пад. Он је додао да је важно да раде заједно у подршци хришћанима широм света који се боре за истину.

Френклин Грејам је изразио посебну забринутост због прогона хришћана у различитим деловима света, посебно на Блиском истоку.

Што се тиче међународне сарадње, Френклин Грејам је поменуо неопходност заједничких напора у пружању помоћи избеглицама из Сирије и Авганистана у Европи, као што се пружала помоћ избеглицама из Украјине у Русији. Гост је изложио Његовој Светости о раду Удружења са младима и децом, о друштвеној улози и хришћанском образовању, и уједно изразио наду у још бољу сарадњом са Руском Православном Црквом у различитим областима делања.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)