Патријарх Кирил састао се са Патријархом јерусалимским Теофилом

Патријарх Кирил састао се са Патријархом јерусалимским Теофилом
Патријарх Кирил састао се са Патријархом јерусалимским Теофилом
Патријарх Кирил састао се са Патријархом јерусалимским Теофилом
Патријарх Кирил састао се са Патријархом јерусалимским Теофилом

У црвеном салону при Саборни цркви Христа Спаситеља 2. децембра 2017. године Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се са Његовим Блаженством Патријархом јерусалимским г. Теофилом.<--break-> Руску Цркву на састанку су представљали Митрополит волоколамски Иларион, Епископ подолски Тихон, администратор Епархије Беча, Аустрија и Мађарска; Епископ звенигородски Антоније, начелник Управе за установе у иностранству Московске Патријаршије; протојереј Николај Балашов и протојереј Игор Јакимчук.

Учесници на састанку су разговарали о различитим темама, међу којима о ситуацији у Светој земљи и Блиском истоку. Како је патријарх Кирил приметио, Руска Црква високо цени напоре Јерусалимске Православне Цркве с циљем чувања светиња Свете земље. -Тешко је замислити шта би се десило са Светим местима да братство Јерусалима није вековима бранило православне светиње, рекао је предстојатељ Руске Цркве: -Не знам да ли би чак камење остало, да не помињем светиње. Због тога Ми високо ценимо Вашу мисију која је веома тешка и захтева храброст, мудрост и способност да је сами браните.

Заштита хришћанских Светих места историјски је од највеће важности за Русију, истакао је патријарх Кирил: -Због одбране Светих места, Русија је у 19. веку, под царем Николајем I, дошла у сукоб са уједињеном Европом: сва та сила је упошљена против руског града Севастопоља, на Криму у Русији, да би се Русија спречила да штити света места и чак од размишљања о њеном присуству на Блиском истоку. Међутим, Божјом вољом, ови циљеви нису постигнути. Верујем да данас када Русијом више не влада атеистичка власт, она може играти значајну улогу, поред других ствари, у одбрани Јерусалимске Патријаршије и статуса светих места. И чињеница да хиљаде и хиљаде поклоника  из Русије и Украјине посећују ова места, такође је јасан знак подршке Патријаршији јерусалимској.

Како је Свјатејши истакао, билатерални односи Православних Цркава Русије и Јерусалима су се појачали током година патријарашке службе Његовог Блаженства г. Теофила.

Саговорници су такође говорили о проблемима хришћана на Блиском истоку.

-Архијерејски Сабор Руске Цркве је завршио рад 2. децембра 2017. године и био је од велике важности, посебно с обзиром на разумевање ситуације у Украјини и снаге и јединства Руске Цркве, рекао је патријарх Кирил. Он је захвалио Његовом Блаженству на изражавању подршке канонској Цркви у Украјини и замолио га да узноси молитве за окончање сукоба у Украјини и за јачање јединства Руске Цркве.

-Наравно, наша Црква је у тешкој ситуацији, она је прозвана Црквом агресорске земље. Неколико дискриминишућих закона је поднето Ради, украјинском парламенту, који су уперени против наше Цркве, рекао је Његова Светост и приметио да један од закона намеће посебну контролу власти над свим одлукама који се тичу персонала у Украјинској Православној Цркви. Такве ствари се нису догађале ни у СССР-у.

Патријарх Теофил је истакао важност јединства Цркве, уверио у своју потпуну подршку канонском православљу у Украјини.

Поглавар Јерусалимске Цркве је такође излагао Патријарху руском о тренутној ситуацији у Светој земљи, на пример, о радовима на обнови цркве Васкресења Христовогу Јерусалиму и у другим светим местима, изразивши посебну захвалност Русији за њену подршку.

Патријарх Теофил је изразио своје задовољство због улоге Русије у борби против тероризма у Сирији. -Веома смо захвални председнику Владимиру Путину који брани хришћанство и посебно Православље, изјавио је Патријарх јерусалимски Теофило.

Извор: Одељење за спољне црквене односе Московске Патријаршије (превод – Инфо служба СПЦ)