Патријарх Кирил се моли за жртве Револуције на годишњицу абдикације цара

Његова Светост Патријарх Кирил служио je 15. марта 2017. године свету Литургију пређеосвећених Дарова поводом стогодишњице абдикације цара Николаја II са руског престола. Предстојатељ је служио у Казанској цркви у парку Коломенскоје у Москви, где се први пут јавила чудотворна икона Пресвете Богородице "Престона“ или "Владарска"  (Державна) на исти дан кад је и Цар поднео оставку на престо.

Чудотворно јављање иконе је узето као знак да ће Мајка Божја лично владати Русијом у одсуству монарха. Током совјетског доба икона је држана у трезорима Историјског музеја, али је враћен Цркви 1990. године, и сада се чува у Казанској цркви у којој је први пут чудесно пројавила.

Овога дана Свјатјејши Патријарх је узнео посебне молитве поводом стогодишњице Револуције, као и за покој душа жртава ове крваве Револуције и грађанског рата који су присилили цара на абдикацију и на крају га мученички погубили, преноси РИА Новости.

На Литургији је Његова Светост позвао народ да научи лекције из прошлога века и да никада не покушава изграђивати срећан живот на "лажи и злоби", како су Совјети покушали да ураде: -Мораш бити слеп па да не будеш у стању да видиш узрочно-последичну везу и не дођеш до једноставног закључка да никада не можете постићи добре резултате неправдом, обманом, злом и смрћу.

Пo његовом мишљењу, ово труло језгро је узрок пада Совјетског Савеза, упркос домаћим секуларниим достигнућима. Он је такође истакао да је Божански Промисао очигледно на делу у Русији, јер он мења људе и земљу од пада Совјетског Савеза, помажући да се обнови православно срце руске културе и друштва.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)