Патријарх Кирил служио молебан на месту мученичке смрти благоверног кнеза Глеба

Увече, 29. августа 2015., после посете Владимирском манастиру у Сичевском рејону Смоленске области на извору Дњепра, Патријарх Кирил је допутовао у Смоленск. Код спомен-обележја на Смјадини у западном делу Смоленска, где је по предању убијен кнез Глеб, син равноапостолног кнеза Владимира, Поглавар РПЦ је читао молебан Светим страстотерпцима Борису и Глебу. Саслуживао му је Митрополит смоленски и рославски Исидор и свештенство Смоленске епархије.

Певао је хор Успенског катедралног храма града Смоленска (диригент Јелена Флорова), као и хор студената Смоленског међуепархијског духовног училишта. Богослужењу је присуствовао и в.д. губернатора Смоленске области А.В. Островски, градоначелник Смоленска Е.А. Павлов, професори и духовници Смоленске духовне семинарије и Смоленског духовног училишта, чланови смоленског Кадетског корпуса, представници политичких и духовних организација.

Као дар храму посвећеном светима Борису и Глебу у Смоленску поглавар Руске Цркве је предао икону Матере Божије „Радост свих који тугују“, док су верницима биле раздељене иконице Св. равноапостолног кнеза Владимира са Патријарховим благословом.

Сутрадан 30. августа Свјатејши Патријарх је одслужио Св. Литургију у Успенском катедралном храму града Смоленска.

Извор: Pravoslavie.ru