Патријарх Кирил служиће на извору Дњепра

У дана 29.  и 30. августа 2015. Његова Светост сверуски Патријарх Кирил налазиће се у патријарашкој визитацији Смоленској митрополији. На програму посете налази се и светковање 1000-годишњице престављења светог равноапостолног кнеза Владимира.

Августа 20. Поглавар Руске Православне Цркве допутоваће у Ричевски реон Смоленске области, где се налази извор реке Дњепра, која протиче кроз Русију, Белорусију и Украјину. Свјатејши Владика ће одслужити молебан на извору ове реке, а посетити и манастир у изградњи у том месту посвећен  светом кнезу Владимиру.

Истога дана Свјатејши ће допутовати у Смоленск и обићи храм мученика Бориса и Глеба на Смјадини, у којем је мученик Глеб окончао овоземаљски живот 1015. године.

Августа 30. Поглавар Московске Патријаршије началствоваће Божанском Литургијом у Успенском саборном храму града Смоленска. По окончању Литургије обавиће се призив Светога Духа пред почетак нове школске године.

Истога дана на Валдимирској обали Смоленска уредиће се манифестација „На изворима Дњепра“, посвећена 1000-годишњици престављења светог равнопапостолног кнеза Владимира. Патријарх сверуски ће овим поводом открити споменик крститељу Русије, а у наставку се обратити словом становницима града и гостима.

Извор: Православие.ру (руска редакција)