Патријарх Кирил: Терористи не могу да сломе дух народа

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио помен жртвама терористичких напада у Волгограду и Пјатигорску

«Злонамерници су поново напали мирне становнике надајући се да ће изазвати страх и метеж међу нашим суграђанима. Терористи који сеју смрт и ране припадају различитим народима, живе у различитим земљама и регионима, али их обједињује идеологија мржње,» - каже се у телеграму патријарха упућеном губернатору Волгоградске области Сергеју Боженову, преноси «Интерфакс-Религија».

Поглавар је убеђен да су Црква, држава и цивилне институције позване да учине све што је у њиховој моћи како «у нашем друштву не би било места за овакву разорну идеологију».

«Молим се за упокојење преминулих и за што брже оздрављење рањених. Молим да се моје саучешће пренесе родбини и ближњима погинулих и свима настрадалима. Нека искрена брига и помоћ онима којих се ова несрећа дотакла обједини све људе који нису равнодушни у одлучном супротстављању злу терора,» - речено је у документу.

Патријарх је такође упутио телеграм митрополиту Волгоградском и Камишинском Герману.

«Терористи који су задали ударац невиним људима гаје узалудну наду да ће уплашити наше суграђане, да ће сломити дух народа и посејати смутњу у земљи. Чврсто верујем у то да воља злонамерника неће бити остварена, јер јој се супротставља наш народ, веран принципима мира и истине,» - истакао је он.

Патријарх је замолио архијереја да духовно подржи настрадале и све оне којих се трагедија дотакла.

По његовим речима, Руска Православна Црква сарађује с традиционалним исламским организацијама које се супротстављају агресивним интерпретацијама ислама.

«У њих спада и Централна духовна управа муслимана Русије, чије многобројне присталице живе у Волгоградској области. Молио бих Вас да апелујете на своју паству да се лепо опходи према овим људима,» - каже се у телеграму.

30. децембра 2013. године у домаћем храму Патријарашке резиденције у подмосковском Переделкину Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Кирил служио је парастос жртвама два терористичка акта у Волгограду и погинулима приликом експлозије у Пјатигорску.

Такође, поглавар Руске Цркве је узнео сугубе молитве за здравље преживелих и укрепљење родбине погинулих и настрадалих од руку терориста.

Пред почетак богослужења за покој душе Свјатејши Патријарх је, између осталог, рекао:

«Тачно је кад се каже да оваква дела немају и не могу имати оправдања. Људска злоба, изливајући се, више не зна за границе и они који живе по злу јесу људи који се налазе у ропству тамне силе. И зато било каква позивања на религију не могу имати везе с оним што се сад дешава у Волгограду и што се раније дешавало у другим крајевима наше отаџбине.

Изражавам најдубље саучешће свој родбини и ближњима погинулих. Посебно бих желео да истакнем дело старијег полицијског водника Дмитрија Маковкина који је кренуо у сусрет терористи и можда је спечио већу невољу не дозволивши човеку који је активирао смртоносну бомбу да више уђе у зграду станице.

Други терористички акт који се данас десио у тролејбусу у Волгограду је такође однео људске животе. Вероватно није случајно што непријатељи – ја ове људе називам непријатељима Русије, а оно што они чине необјављеним ратом против нашег народа – своја страшна дела чине у граду-хероју Волгограду, који је обележен великом ратном славом нашег народа. Верујем да ови злочини неће уплашити становнике Волгограда, да неће посејати панику у срцима нашег народа, већ ће свима нама омогућити да се још једном замислимо о нашој отаџбини, о нашем животу, о нашој борби.

Нека би Бог дао да сви имамо снаге да подржимо једни друге у овим тешким тренуцима. Не заборавимо да од наших речи и од наших дела зависи сама могућост победе над оним тамним силама које данас покушавају да униште нашу отаџбину.

Помолимо се за упокојење душа преминулих слугу Божијих, који су настрадали у терористичким актовима у Волгограду. Свим рањенима који данас леже у болницама упућујем свој благослов и још више се молим за њихово здравље. Нека Господ утеши родбину и ближње, нека да оздрављење онима којима је оно данас потребно и нека благослов Божији буде над житељима Волгограда и над свом нашом отаџбином.»

29. децембра је на железничкој станици у Волгограду био почињен терористички акт. У експлозији је погинуло 17 и настрадало је преко 40 људи. Следећег јутра, 30. децембра почињен је терористички акт у тролејбусу на линији 15А у Ђержинском рејону у Волгограду. По прелиминарним подацима, погинуло је најмање 10 људи, повређено је око 30.

27. децембра услед експлозије возила у Пјатигорску погинуло је 3 људи, двоје је настрадало и налази се у болници.

31. децембра ће се служити општецрквене молитве због терористичких актова у Волгограду

По благослову Патријарха Московског и целе Русије Кирила, 31. децембра ће у храмовима Руске Православне Цркве бити одржана посебна молитва због терористичких актова почињених у Волгограду и Пјатигорску.

«Сутра ће за време новогодишњег молебана који ће служити Његова Светост Патријарх Кирил у храму Христа Спаситеља и у црквима Московске Патријаршије бити узнете појачане молитве за умножавање љубави и искорењивање мржње и сваке злобе,» - изјавио је председник Синодалног информационог одељења Московске Патријаршије Владимир Легојда.

В.Легојда је подсетио да је поглавар Руске Цркве изразио саучешће поводом терористичког акта у Волгограду.

Представник Цркве је такође саопштио да је 30. децембра у домаћем храму у Патријарашкој резиденцији у подмосковском Переделкину Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Кирил служио парастос жртвама два терористичка акта у Волгограду и погинулима приликом експлозије у Пјатигорску. Парастоси се служе и у храмовима Волгоградске епархије.

Председник Синодалног информационог одељења је истакао да је у својој беседи после парастоса Свјатејши починиоце терористичког акта назвао «непријатељима Русије» и изразио је увереност да никога неће успети да уплаше.

«Тачно је кад се каже да оваква дела немају и не могу имати оправдања. Изражавам најдубље саучешће свој родбини и ближњима погинулих. Посебно бих желео да истакнем дело старијег полицијског наредника Дмитрија Маковкина који је кренуо у сусрет терористи и можда је спречио већу несрећу тако што није дозволио да у зграду станице уђе човек који је активирао смртоносну бомбу,» - истакао је Патријарх Кирил у својој беседи после парастоса.

По речима В.Легојде свештеници Волгоградске епархије Руске Православне Цркве пружају духовну помоћ родбини погинулих и настрадалима. Клир епархије посећује настрадале у свим градским болницама, укључујући IV, VII, XII и XXV обласну клиничку болницу.

Извор: pravoslaie.ru