Патријарх Кирил упозоравао на последице независности Косова и Метохије

Патријарх Кирил, нови поглавар Руске православне цркве, за време свог претходника Алексија Другог, као "шеф дипломатије РПЦ" долазио је у Србију и разговарао са српским државницима, јавно упозоравао на трагичне последице проглашавања независности Косова и Метохије и изражавао солидарност са српским народом и црквом.

Непуне две године пре него што је Приштина једнострано прогласила независност, 30. марта 2006, тадашњи митрополит Кирил је упозорио да би евентуална независност Космета изазвала вишедеценијске негативне последице по Европу и "створила потпуно нову ситуацију" око такозваних непризнатих држава на постсовјетском простору.

Нови патријарх је у више наврата указивао да ће "последице бити трагичне у случају да Косово добије независност", јер ће на том простору остати потенцијал за непријатељство и мржњу, другим речима конфликт. Као пример, он је навео је вишедеценијски блискоисточни сукоб, који представља сталну претњу по стабилност у том региону. Кирил је изразио сагласност са онима "који сматрају да би давање независности Косову створило и потпуно нову ситуацију око такозваних 'непризнатих држава' на постсовјетском простору".

Истичући да је потребно све "врло добро извагати", нови руски патријарх се тада заложио да "судбина Косова треба да се решава у тесној вези са судбином Србије и у оквирима јединствене државе". Према његовом мишљењу, независност би се изузетно негативно одразила на православно становништво на Косову и православне светиње. Наводећи да се на Космету уништавају цркве и манастири који имају огроман културни значај, Кирил је упозорио да је на таквој основи немогуће изградити државу способну за самосталан живот.

"Косово је почетак духовне и културне историје земље и ако се откине од Србије, она се претвара у земљу са безначајном културом, кратком историјом - сви њени извори су тамо", рекао је Кирил. "Када би се (пример) применио на западноевропску ситуацију, то је исто као када бисте Рим изоловали од Италије и рекли да треба да буде друга држава која нема везе са Италијом. Исто је и са Косовом. Оно је било средиште целе културне духовне историје српског народа", истакао је представник РПЦ.

Кирил се 23. марта 2007. састао са патријархом српским Павлом, када је рекао да РПЦ чврсто и доследно подржава однос сестринске СПЦ према решавању питања Косова и Метохије, и пружио уверавања да се народ Русије никада неће сагласити са таквим решењем које не би прихватио народ Србије и Срби који живе на Косову.

Осим са патријархом Павлом, тадашњи митрополит се састао и са председником Србије Борисом Тадићем и премијером Војиславом Коштуницом и с њима разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, традиционално добрим односима два народа и о сарадњи Руске и Српске православне цркве. Кирил је и том приликом поновио став Русије и РПЦ да се не може подржати ниједно решење за Косово и Метохију које није прихватљиво за Србију. "Право и правда су на страни Србије", нагласио је тадашњи митрополит.

Два дана после једностраног проглашавања независности, 19. фебруара 2008, Кирил је поручио да РПЦ подржава позицију СПЦ и саосећа са невољама српског народа од којег је откинут историјски део његове земље, са којим је везана историја његове духовне, културне и националне самобитности. Тада у функцији "шефа дипломатије" највеће православне цркве у свету, Кирил је навео да би отцепљење Косова од Србије могло да изазове ланчану рекацију. "Уколико при неким околностима принцип, који је био у основи целокупних медјународних односа, може бити ревидиран и демонтиран у једном случају, наравно, појављиваће се опасност (његовог) ревидирања и демонтирања у другом случају", рекао је Кирил, додајући да је "пред нашим очима" срушен принцип територијалне целовитости, база на којој се градила сва међународна политика.

Извор: Танјуг