Патријарх Московски Кирил о опасностима изградње милтикултуралног друштва на нерелигиозним основама

У четвртак 22. јула, у оквиру његове пастирске посјете Украјини, у згради Националног академског театра у Одеси одржан је сусрет Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије Кирила са представницима медија. На почетку се у име присутних Његовој Светости обратио предсједник Синодалног информативног одјељења, г. Владимир Легода, рекавши: „У овој сали сабрали су се житељи не само Одесе, већ и многих других украјинских градова, а десетине хиљада житеља Украјине, Русије и Белорусије могу гледади овај сусрет преко телевизије. Ваша Светости, сви чекају да чују Ваше првосветитељско слово".

Међу питањима којих се Патријарх додирнуо били су односи и баланс међу стварима националним и универзалним, локалним и васељенским, временим и вјечним; духовне вриједности Православља; појава мултикултурализма као покушаја изградње не-конфликтног друштва путем одсијецања религиозних карактеристика. Његова Светост сматра да ће савремена борба европских власти против религије под слоганом секуларизма имати опасне последице.

„Ми већ данас видимо како изградња мултикултуралног безбожног свијета формира гето религиозних фанатика", казао је он у Одеси. По његовим ријечима, људи с неодобравањем гледају на такве фанатике, док они „објављују цијелом свијету: не желимо да живимо у овом друштву, нисмо сагласни с њим, формираћемо своју заједницу. Не долазите нам, имамо гасне бомбе, спалићемо вам аутомобиле, уништити возове - неће вам бити смијешно". Значајну опасност Патријарх види у „моделу будућности" који су неке земље изабрале, када се „мултикултурално друштво гради на не-религиозним основама, а религији се додијељује само споредна улога, она се, као и идеологија, проглашава спољашним дијелом човјековог идентитета".

Патријарх Кирил сматра даће то на крају довести до изградње „безбожног, атеистичког друштва". „Никада не покушавајте да успоставите равнотежу у међу-религијским и међу-културалним односима порицањем религиозног наслеђа. Сви ми добро знамо: када се из друштвеног живота искључи религија, искључује се и морал, морална компонента, и људи често губе човјечији лик", казао је Патријарх. Истовремено, он сматра да је могуће избјећи ове крајности у друштвеним односима.

„Само када људи живе по закону љубави, усклађују се сви међу-вјерски и међу-национални односи, свијет постаје другачији. А сви вјештачки покушаји да се интернационализују људи или сачува вјерски идентитет у непријатељском гету не представљају прави одговор", сматра првојерарх Руске Православне Цркве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска