Патријарх московски Кирил отпочео посету Великој Британији

Патријарх московски Кирил отпочео посету Великој Британији
Патријарх московски Кирил отпочео посету Великој Британији
Патријарх московски Кирил отпочео посету Великој Британији
Патријарх московски Кирил отпочео посету Великој Британији

У суботу, 15. октобра 2016. године, отпочела је посета Његоев Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила Сурошкој епархији поводом 300-годишњег присуства Руске Православне Цркве на Британским острвима.

У пратњи Сверуског Патријарха налазе се Митрополит волоколамски Иларион, Архиепископ берлински, германски и великобритански Марко, руководилац Административног секретаријата Московске Патријаршије Епископ солнечногорски Сергије, руководилац Управе Московске Патријаршије по заграничним установама Епископ богородски Антоније и још три лица.

На лондонском аеродрому Патријарха и његову високу пратњу дочекали су Архиепископ сурошки Јелисеј и представници свештенства Сурошке епархије, као и амбасадор Руске Федерације у Великој Британији А. В. Јаковенко.

У хотелу у којем је смештена делегација Руске Цркве Свјатејшег Патријарха је поздравио представник Цркве Енглеске Епископ Ебсфлита Јонатан Гудал.

Прва тачка посете Свјатејшег Патријарха у овој земљи била је посета кући у улици Велбек бр. 32 у Лондону, где се некада налазио храм Руске Цркве.

Из историје руског Православља у Британији

У јесен 1716. године у Лондону је подигнут храм при руској дипломатској мисији. Године 1756. парохија се преселила у ул. Берлингтон Гарденс близу Пикадилија. 1813. године, према арондацији на добровољној основи дома у ул. Велбек бр. 32, подигнута је капела. Почев од 1921. године богослужења су савршавана у храму Светог апостола Филипа близу железничке станице Викторија.

Почетком 1949. године у Лондон је, на молбу Удружења првомученика британског Албанија (Олбана) и преподобног Сергија, дошао новорукоположени јеромонах Антоније (Блум), будући Митрополит сурошки. Дуже од пола столећа он се био посветио изградњи живота Руске Православне Цркве у Британији.

Године 1955. парохији Московске Патријаршије уступљен је на употребу англикански храм у градској четврти Најтбриџ - сада је то Саборни Успенски храм Сурошке епархије, која је образована 10. октобра 1962. године одлуком Светог Синода Руске Цркве. Данас у овој епархији има 46 црквених општина - 2 ставропигијална манастира, 33 парохије, 10 епархијских општина у формирању и једно архијерејско подворје. Овде служе 22 свештеника и 9 ђакона. Епархијски архијереј је Архиепископ сурошки Јелисеј, а од 1990. године у Лондону у својству викарног архијереја служи Архиепископ керченски Анатолије.

Уз то, и Руска Загранична Црква у Великој Британији има 12 парохија и општина (међу којима и две општине западног богослужбеног обреда), 1 манастир, 2 капеле, 3 православне мисије, једно ставропигијално подворје. У парохијама служи 9 свештеника и 2 ђакона.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)