Патријарх Неофит благословио председника после заклетве

Новоизабрани председник Румен Радев и потпредседница  Илијана Јотова добили су благослов Његове Светости Патријарха Бугарског Неофита после полагања  заклетве у Народном сабрању. Председник и потпредседница су се заклели да ће поштовати Устав и законе земље и при свим подухватима руководити се интересима народа. После тога потписали су заклетву и целивали Крст и Јеванђеље и добили благослов од предстојатеља Бугарске Цркве, који је приликом полагања заклетве био присутан на свечаном заседању Народног сабрања.

После овога је новоизабрани пети председник Бугарске прочитао програм рада. Свечаностима 19. јануара присуствовао је цео државни врх, међу којима су били и досадашњи председник Росен Плевнелијев и потпредседница Маргарита Попова, бивши председници Петар Стојанов и Георги Прванов, као и премијер у оставци Бојко Борисов, министри из кабинета у оставци, чланови Уставног суда, представници Војске, Полиције, представници дипломатског кора, државних установа, вероисповести регистрованих у Бугарској и други.

У недељу 22. јануара, после церемоније ступања на дужност новоизабраног председника Републике Бугарске, у патријаршијској катедрали св. Александра Невског Свјатјејши Патријарх Неофит благословиће новоизабране председника и потпредседницу и одслужити молебан, кад ће се испросити Божја благодат за њихово окрепљење у одговорној служби.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Р. Ракић)