Патријарх Павле и Престолонаследник Александар упутили позив за помоћ манастиру Хиландару: обнова манастира хиландар заједничка брига цркве, круне, државе и народа

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је данас у Патријаршијском двору у Београду, заједно са својим најближим сарадницима, Његово Краљевско Височанство Престолонаследника Александра Карађорђевића, у чијој пратњи су били капетан Панајотис Цакос и г. Томас Зафирес, из Грчке, велики пријатељи српског народа и његове Цркве, као и г. Драган Ацовић, члан Крунског савета.

Његово Височанство Престолонаследник Александар је упознао Свјатјејшег Патријарха Г. Павла да је, одмах по пријему вести о несрећи која је задесила манастир Хиландар, из Лондона отпутовао на Свету Гору и лично се упознао са катастрофалним последицама пожара. Престолонаследник је рекао да ће се лично ангажовати на прикупљању помоћи за санацију последица пожара, као и да је велики број његових пријатеља, укључујући и присутну господу Цакоса и Зефироса, спреман да одмах да лични допринос. Патријарх Павле је високо вредновао овај гест Престолонаследника Александра речима, да то што је он одмах отишао на место страдања чин велике љубави и личне одговорности, а не само обавезе. Манастир Хиландар, није својина само нашег народа, него као и други манастири на Светој Гори, припада свеправославној екумени, тако да се надамо да ће његову обнову, уз помоћ Божју, Светог Саве Српског и свих других светих просијавших у Богородичином Перивоју, заједно са Србима, помоћи и други православни народи и њихове помесне Цркве. Његова Светост се посебно захвалио господи Цакосу и Зафиресу, истакавши да су нам браћа православни Грци пружали помоћ увек када је било потребно, а да то они у овој прилици лично манифестују.

На крају, Патријарх и Престолонаследник су истакли да је обнова манастира Хиландарa заједничка брига Цркве, Круне, Државе и народа и заједно упутили позив свима у Отаџбини и расејању да упуте прву, хитну и неопходну помоћ, која је сада и најважнија. Влада Републике Србије је већ предвидела средства која ће омогућити почетак радова на санацији.

Свјатјејши Патријарх Г. Павле је искористио прилику да захвали и упути очински благослов свима који су већ уплатили средства на жиро-рачун за помоћ манастиру Хиландару.

Рачуни код Привредне банке Београд Д.Д., и то:

ЗА ПРИЛОГЕ ИЗ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ:

динарски бр. 908-25501-08 позив на број 5070-1810003
девизни бр. 5428-0588005

прималац: манастир Хиландар
Сврха уплате: помоћ манастиру Хиландар