Патријарх Павле примио шефа посматрачке мисије ЕУ за Балкан

Његова Светост Паријарх Српски Господин Павле примио је данас у 11 часова у Патријаршији Њену Екселенцију шефа Посматрачке Мисије Европске Уније за Балкан Амбасадора Госпођу Марису Давјет у пратњи г. Александре Вагнер, шефа београдске канцеларије Посматрачке Мисије ЕУ. Разговору су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Теодосије, свештеник мр Гајо Гајић, шеф Канцеларије међуцрквених и иностраних односа СПЦ, и протођакон Момир Лечић, секретар Његове Светости.
Његова Светост је пожелео добродошлицу високој делегацији изневши све тешкоће кроз које пролази наша Црква у овим временима, а нарочито на Косову и Метохији, али је изразио уврење и наду да ће ствари кренути набоље ка постепеном решавању кризе.

Стање Цркве на Косову и Метохији, услови и околности под којима верни народ на челу са својим духовним поглаварима и свештенством опстаје у својим вековним пребивалиштима, било је и главни предмет интересовања Г. Давјет. Она је захвалила Његовој Светости на свему што је, заједно са својом јерархијом и свештенством, до сада учинио на плану узајамног поверења и изградње услова за заједнички живот свих житеља Косова и Метохије.

Излагање Епископа Теодосија из Дечана обиловало је илустрацијама из свакодневне косово-метохијске збиље, изложене са упоредним сазнањима стеченим током његовог недавног учешћа у трочланој делегацији Српске Православне Цркве на управо завршеним разговорима у Бечу о статусу Косова и Метохије, дела који се односи на положај Цркве.

Посебан акценат је стављен на обнову манастира и стварање услова за повратак расељених, али и стварање безбедносних услова на дугорочном плану.
Улога манастира и уопште вековно присуство Цркве, као и њена сама природа, увек па и овим кризним временима, били су наднационални. Они су и у прошлим ратовима служили као уточиште и неправославнима, и та свест је донедавно била јака на Косову и Метохији, а надамо се, закључио је Епископ Теодосије, да ће и убудуће наше светиње бити генератор мира и јемац узајамног поверења.