Патријарх примио естонског Надбискупа

Патријарх примио естонског Надбискупа
Патријарх примио естонског Надбискупа
Патријарх примио естонског Надбискупа
Патријарх примио естонског Надбискупа

На пријему 29. новембра 2019. у Москви патријарх руски Кирил је рекао, између осталог, да је 1917. године у Естонији била основана прва православна епархија, а да је 1921. г. патријарх Тихон установио аутономну Естонску Православну Цркву, која је после безбожног прогона васпостављена 1993. године томосом патријарха руског Алексија II, који је иначе рођен у Естонији и дуго управљао Талинском епархијом.

Патријарх је констатовао: „Данас у Естонији има више од 170.000 православних верника под руском јурисдикцијом, што је шест пута више од оног броја верних у Естонији који су под Цариградском Патријаршијом. Па ипак, број руских храмова је мањи, те се Патријарх пита да ли за то политички мотиви нису разлог.

У даљем разговору Његова Светост је истакао чврсто гледиште Евангеличко-Лутерантске Цркве Естоније на пољу очувања хришћанских вредности, а са жаљењем је констатовао да се неке црквене заједнице на Западу одавно оријентишу за вођење свог живота не према Јеванђељу, него према често променљивом законодавству својих земаља.

Патријарх је додао да је у другој половини 20. века Руска Црква развила врло блиске односе са протестантским светом и са многим Црквама Европе и Америке. Патријарх је говорио о лутерантским парохијама естонске традиције у Русији. По његовим речима, присуство у Русији лутерантских парохија естонске традиције веома је важно за обе Цркве и обе народа.

У свом одговору надбискуп Урмас Вилма је изразио задовољство што обе Цркве имају јединствен став у области очувања хришћанских вредности, а исто и поводом постојећих проблема и изазова са којима се савремено друштво сусреће. Надбискуп је такође похвалио добре односе између двеју Цркава и вођење билатералног дијалога у оквиру Цавета Цркве Естоније, уз наду да ће се односи међу Црквама и даље развијати.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)